Panică la Guvern: Riscăm să pierdem fondurile europene!

Foto: Antena 3

La Guvern este agitație foarte mare din cauza deficitului bugetar care este în creștere. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a transmis pe data de 29 iunie că după cinci luni, deficitul bugetar se situează la pragul de 2,33%, adică 37 de miliarde de lei.

La Guvern se urmărește ca la finalul anului să avem un deficit de 4,4% din PIB, orice depășire crescând riscul ca fondurile europene alocate României să fie tăiate.

La Guvern se fac calcule pentru o depășire a deficitului bugetar, dar limita maximă admisă este de 4,9%.

„Dacă depășim acest 4,9%, atunci riscăm să ne taie finanțarea europeană”, a spus Nicolae Ciucă, la o întâlnire cu miniștrii PNL, ne-au declarat surse liberale.


Se trece la măsuri drastice

Liderii coaliției se vor întâlni, astăzi, pentru a discuta măsurile fiscale. Se iau în considerare mai multe măsuri, inclusiv 1% impozit pentru clădiri sau reducerea aparatului bugetar.

Premierul Marcel Ciolacu vrea o reducere consistentă a aparatului de stat, de aceea va cere desființarea a 200.00 de mii de posturi bugetare neocupate. Asta va duce la o economie directă și indirectă a cheltuielilor statului de aproximativ 8-10 miliarde de lei pe an. Măsura va fi propusă astăzi în cadrul ședinței de coaliție, ne-au precizat surse guvernamentale.

Economia la buget va fi realizată în mod direct și indirect

Economia directă – parte din posturile vacante erau bugetate, iar eliminarea lor înseamnă că nu se mai consumă bugetul aferent.

Economia indirectă se va face prin eliminarea posturilor vacante. Se va produce o reorganizare masivă a instituțiilor pentru că multe din posturile vacante serveau ca instituția să aibă în organigrama birouri (5+1 sef), servicii (7+1sef), directii(15+1director) sau direcții generale (25+1 director general). În multe cazuri organigramele au fost construite doar cu șefi și cu posturi vacante sau mare parte din posturile din subordine vacante. Cu alte cuvinte, organigrame facute pentru sinecuri. Reorganizarea instituțiilor va reduce si șefimea astfel construită.

Scad cheltuielile cu realizate pentru persoane fictive. Pentru fiecare post neocupat erau prevăzute cheluieli cu bunuri și servicii, autoturisme și mobilier. Pentru fiecare post se cuantifică un necesar de bunuri și servicii aferent ( de la hartie, pix-uri, agrafe la servicii de curățenie sau utilități folosite-apă, lumină etc.) dar și de mobilier și birotică (angajatul are nevoie de birou, computer, dulap etc.)

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.