Ministrul Familiei propune un ajutor de 4.500 de euro pentru fertilizarea in vitro a femeilor care nu pot avea copii

FOTO: Gabriela Firea/Facebook
FOTO: Gabriela Firea/Facebook

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse anunță că a început perioada de consultare publică pentru proiectul de modificare a subprogramului național de fertilizare in vitro. Potrivit ministrului Gabriela Firea, femeile vor beneficia de decontarea procedurilor de fertilizare din clinicile private, dar şi din spitalele de stat.

Modificările care vor fi făcute împreună cu Ministerul Sănătății prevăd extinderea categoriei de vârstă în cazul persoanelor care-și doresc să aplice pentru o astfel de procedură, dar și decontarea unei sume care să acopere partea tratamentului medicamentos, cât și procedura de fertilizare în sine.

„Este vorba de programul pe care l-am aplicat în București cât am fost primar general și care acum a fost redus ca finanțare. În Capitală, s-au născut 500 de copii și sunt 100 de sarcini în evoluție acum. Extindem acest proiect și la nivel național. El se adresează femeilor cu vârsta între 20 și 45 de ani, o noutate, pentru că până acum erau doar incluse doar femeile până în 40 de ani. Suma decontata este 4.500 de euro, echivalentul în lei, și se pot înscrie în program cupluri căsătorite sau nu, dar și femeile singure. Se va legaliza și în țara noastră transplantul de material genetic, acum multe cupluri fiind nevoite să meargă în străinătate. Voi propune, de asemenea, acordarea mai multor zile libere pentru femeile care realizează aceasta procedură, pentru că specialiștii vorbesc de circa 7-10 zile de repaos. Ministrul Sănătății, Alexandrul Rafila, încurajează total acest proiect și sper ca în două luni să putem aplica proiectul la nivel național”, a declarat ministrul Gabriela Firea.

Pentru creșterea natalității și sprijinirea familiilor, Ministerul Familie, Tineretului și Egalității de Șanse lucrează cu Ministerul Sănătății la implementarea a două proiecte care presupun decontarea unor teste genetice pentru depistarea cancerului de sân.

Proiectul testare BRCA presupune evaluarea riscului de apariție a cancerului la sân și recomandarea unor strategii de prevenție personalizată prin decontarea unor teste genetice, în valoare de aproximativ 2.500 de lei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.