Medicii din România avertizează: Au apărut cazuri de „ciupercă neagră” la bolnavi care au avut COVID-19

Medici . Sursa foto:Pixabay.com
Medici . Sursa foto:Pixabay.com

Medicii avertizează că au fost descoperite șase cazuri de mucormicoză („ciupercă neagră”) la pacienți care au fost bolnavi de COVID-19. Cazurile au fost confirmate în doar o lună, la Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” din București în timp ce în  decurs de 15 ani, au fost diagnosticate  doar patru astfel de cazuri.

Medicii atrag atenția că, în timpul pandemiei de COVID-19, numărul pacienților diagnosticați cu mucormicoză a crescut.

  • „În spital, am avut, în 15 ani, doar patru cazuri de mucormicoză și suntem un centru cu adresabilitate mare. Acum, am avut șase cazuri într-o singură lună. Deci, clar, numărul acestora a crescut simțitor și ne așteptăm în continuare să mai identificăm astfel de cazuri de mucormicoză. Mare parte dintre aceștia erau pacienți diabetici, dar am avut și pacienți non-diabetici, care avuseseră tratamente cu doze mari de glucocorticoizi”, a declarat directorul medical al Institutului de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” din București, Răzvan Hainăroșie.

Patru pacienți diagnosticați cu mucormicoză si au avut o evoluție favorabilă. Un bolnav a murit iar un altul este la Terapie Intensivă, după ce a fost operat. Infecția cu mucormicoză a fost descoperită după o lună, o lună și jumătate din momentul în care pacienții s-au vindecat de coronavirus.

Mucormicoza este o infecție fungică rară cauzată de expunerea la un anumit tip de mucegai care se găsește  în sol, plante, gunoi de grajd și fructe sau legume în descompunere. Ciuperca nu este dăunătoare pentru majoritatea oamenilor, dar poate provoca infecții grave persoanelor care au un sistem imunitar slăbit.


Ciuperca neagră afectează sinusurile, creierul și plămânii. Ea poate cauza moartea în cazul pacienților diabetici sau cu imunitatea scăzută, potrivit hotnews.ro.
Cele mai frecvente simptome observate la pacienții cu mucormicoză asociată cu COVID-19 au fost durerea facială, ptoza palpebrală, scăderea acuității vizuale și chiar pierderea vederii, afectare sinusală cu risc de extindere cerebrală și pulmonară. Boală nu este contagioasă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here