Mediaș: Primarul şi consilieri locali, judecaţi pentru devalizarea Gospodăriei Comunale

Primarul şi consilieri localiPrimarul municipiului Mediaş, Teodor Neamţu, şi mai mulţi consilieri locali au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, care îi acuză că, prin decizii repetate şi ilegale, au devalizat Gospodăria Comunală, după ce a fost preluată de Primărie.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de la Alba-Iulia i-au deferit justiţiei pe Atila Bela Balazs, Ioan Vasile Ciulea, Eugen Grozav, Iulius Helmuth Knall, Ioan Lăzăroiu, Anca Maria Manta, Eugen Moraru, Florin Neag, Constantin Gheorghe Nicorici, George Stelian Petrescu, Ioan Popa, Ilarie Sas, Floarea Taropa şi Cosmin Lucian Toma, consilieri în cadrul Consiliul Local Mediaş, pe care îi acuză de două fapte concurente de abuz în serviciu.

Alături de aceştia vor mai fi judecaţi, Vasile Ciolpan, Pavel Nagy, Eleonora Patrui, consilieri în Consiliul Local Mediaş, la data faptei, pentru abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, Ilie Laţa, Teodor Plopeanu, consilieri, pentru două fapte de abuz în serviciu, din care una cu consecinţe deosebit de grave şi conflict de interese, Cristian Victor Marian, Csaba Orosz, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În acest dosar vor fi judecaţi Ioan Şerban, preşedinte şi acţionar majoritar al Asociaţiei GOSCOM, la data faptelor, acuzat de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la fapta de conflict de interese şi Teodor Neamţu, primarul municipiului Mediaş, la data faptelor, în sarcina cărora s-au reţinut două fapte concurente de complicitate la abuz în serviciu, din care una cu consecinţe deosebit de grave, informează DNA.
În rechizitoriul transmis instanţei, procurorii anticorupţie arată că în perioada 2012-2013, reprezentanţii Gospodăriei Comunale au notificat în repetate rânduri Consiliul Local Mediaş despre situaţia economică dificilă în care se află societatea, ajunsă în imposibilitate de a-şi plăti furnizorii, angajaşii şi datoriile faţă de bugetul de stat.

Prin adresă oficială, reprezentanţii societăţii au atras atenţia că această situaţie este cauzată, în mare parte, de Consiliul Local Mediaş care nu a putut asigura volumul de lucrări stabilit prin contract.

În perioada respectivă acţionar majoritar la Gospodăria Comunală era Consiliul Local Mediaş şi Asociaţia GOSCOM, care deţinea 19,22% acţiuni.

În 31 octombrie 2012, în calitate de consilieri locali, Balazs, Ciolpan, Ciulea, Grozav, Knall, Laţa, Lăzăroiu, Manta, Moraru, Nagy, Neag, Nicorici, Patrui, Petrescu, Plopeanu, Popa, Sas, Taropa şi Toma şi-au exprimat votul în favoarea adoptării hotărârii nr. 250/2012, prin care s-a decis participarea Consiliul Local Mediaş cu suma de trei milioane de lei la majorarea capitalului social al societăţii Gospodăria Comunală.

În acelaşi context, notează DNA, în şedinţa din 25 noiembrie 2013, în calitate de consilieri locali, cei deferiţi justiţiei au decis achiziţionarea pachetului de 19,22% aparţinând Asociaţiei GOSCOM, contra sumei de 696.034 de lei.

Aceasta, în pofida faptului că, deja, Consiliul deţinea o majoritate confortabilă în acţionariatul societăţii, iar cumpărarea acţiunilor nu aducea niciun beneficiu.

Hotărârea a fost luată cu votul unui număr de 18 consilieri şi cu un singur vot împotrivă, acesta din urmă motivând că şi dacă s-ar deţine pachetul total de acţiuni, lucrările nu ar putea fi atribuite direct, ci tot prin licitaţie, ţinându-se seama de concurenţă.

Suma a fost plătită integral şi a intrat în contul Asociaţiei GOSCOM în 27 decembrie 2013.

În ambele cazuri, primarul Neamţu a înlesnit şi ajutat prin demersurile întreprinse, la adoptarea de către consilierii locali a celor două hotărâri, prin care Consiliul Local Mediaş a devenit unic acţionar al Gospodăria Comunală, cu toate că avea reprezentarea faptului că prin această operaţiune se creează o pagubă bugetului comunităţii locale, corelativ cu obţinerea folosului reprezentat de preţul cesiunii în favoarea Asociaţiei GOSCOM.

După realizarea cesiunii în 30 decembrie 2013, Ioan Şerban, în calitate de preşedinte şi acţionar majoritar al Asociaţiei GOSCOM, a efectuat din contul Asociaţiei alimentat de către Consiliul Local Mediaş un transfer bancar de 597.193,21 de lei, în contul său de economii.

Ulterior, arată DNA, banii au fost împărţiţi astfel: în 10 ianuarie a transferat 104.000 de lei în contul lui Ilie Laţa cu explicaţia „suma datorată”, tot atunci au fost alimentate conturile asociaţilor GOSCOM care sunt evidenţiaţi nominal în Registrul acţionarilor, transferurile reprezentând contravaloarea acţiunilor deţinute de aceştia iar în 14 ianuarie a transferat 52.000 de lei în contul lui Teodor Plopeanu, cu explicaţia „restituire obligaţii”.

Astfel, Laţa şi Plopeanu, în calitate de funcţionari publici – consilieri locali, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin exprimarea votului favorabil au participat la luarea unei decizii (în speţa transformarea Consiliului Local Mediaş în acţionar unic al societăţii Gospodărire Comunală Mediaş prin cumpărarea pachetului de 19,22% acţiuni deţinute în această societate de către Asociaţia GOSCOM contra sumei de 696.034 de lei), care le-a permis ulterior, cu complicitatea preşedintelui Asociaţiei GOSCOM, Ioan Şerban, să obţină foloase patrimoniale.

Anchetatorii au pus sechestru asigurător, până la concurenţa sumei de 3.696.034 de lei, asupra bunurilor mobile şi imobile ale celor cercetaţi în dosar iar în instrumentarea dosarului au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi al lucrătorilor de poliţie din cadrul Direcţiei de Operaţiuni Speciale.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Sibiu, cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.