Marea Azov, lac rusesc

Mariupol

Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat vineri seara că Ucraina a pierdut „temporar” accesul la Marea Azov, în timp ce forţele ruse strâng laţul în jurul Mariupol (sud-est), principalului port ucrainean la Marea Azov.

„Ocupanţii au reuşit parţial să obţină succes în districtul de operaţiuni Doneţk, privând temporar Ucraina de acces la Marea Azov”, indică Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat.

Ministerul nu precizează dacă forţele ucrainene au redobândit ulterior accesul la mare.

Punct de cotitură

Rusia anunţase vineri seara că forţele sale „strâng laţul” în jurul Mariupol, unde se estimează că un procent de  80% dintre locuințe a fost avariat, iar sute de locuitori erau prinşi sub dărâmăturile unui teatru bombardat de trupele ruseşti.

Armata rusă declarase că a reuşit să intre în oraş şi că lupte s-ar da chiar în centrul oraşului Mariupol, asediat de zile întregi, conform purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov.

Preluarea controlului asupra Mariupol ar constitui un important punct de cotitură în conflict şi ar permite Rusiei să asigure continuitate teritorială între forţele sale venite din Crimeea anexată (sud) şi trupele din Donbas (est), acesta constituind un punct-cheie pentru controlul Crimeii şi accesul la Marea Neagră.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here