Guvernul a adoptat ordonanţa pentru creşterea salariilor în sistemul sanitar, inclusiv pentru bucătărese şi şoferi

sistemul sanitarGuvernul a adoptat miercuri ordonanța de urgență care instituie majorarea cu 25% a salariului brut și a soldei lunare brute, după caz, pentru personalul din sistemul sanitar public.

Potrivit Executivului, măsura a fost luată în scopul creșterii motivării personalului din sistemul sanitar și, implicit, a stopării migrației cadrelor medicale către locuri de muncă din străinătate. Ce nu reuşeşte însă să lămurească Guvernul este de ce a fost nevoie şi de majorarea salariilor personalului auxiliar din sectorul sanitar – şoferi, magazioneri, bucătărese etc – care nu au migrat masiv.

Citeşte şi De majorarea salariilor în sistemul sanitar beneficiază toată lumea. Oare asistăm la un exod masiv al femeilor de serviciu, şoferilor şi bucătăreselor?

„Totodată, prin actul normativ se majorează cu același procent — 25% — cuantumul sporurilor pentru condiții de muncă, al sporului de ture, al sporului de noapte, al tarifului orar pentru orele de gardă și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunară brută/salariul brut lunar, în măsura în care personalul își desfășoară activitatea în aceleași condiții”, precizează un comunicat al Guvernului.

Creșterile salariale vizează personalul din unitățile sanitare publice cu și fără paturi, centrele de diagnostic și tratament, centrele medicale, centrele de sănătate, centrele de sănătate multifuncționale, unitățile specializate de urgență și transport sanitar publice, inclusiv unitățile sanitare aflate în subordinea ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, personalul din cabinetele medicale organizate la nivelul unităților penitenciare, personalul din rețeaua de medicină școlară, asistență medicală comunitară, precum și alte unități sanitare și medico-sociale publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

De asemenea, de aceste majorări salariale beneficiază și personalul din cadrul Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă și a serviciilor de expertiză medicale aflate în subordinea Caselor teritoriale de Pensii. „Se majorează cu același procent, respectiv de la 3.100 de lei la 3.875 de lei, plafonul stabilit pentru salariul lunar brut/solda lunară brută lunară în funcție de care se acordă bursa de rezidențiat. Această modificare va conserva dreptul medicilor rezidenți de a beneficia și după majorarea salarială decisă astăzi de bursa de rezidențiat în cuantum lunar de 670 de lei”, precizează Biroul de Presă al Guvernului.

Actul normativ mai prevede includerea medicilor rezidenți în categoria tinerilor specialiști din sănătate care pot beneficia de închirierea unei locuințe ANL.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here