Estimare ANP: câți deținuți ar fi eliberați după grațierea pregătită de parlamentari

comisar de penitenciar a fost reținut de DNA

1032 de condamnați aflați în unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) ar urma să fie eliberați din pușcărie în forma actuală a legii grațierii.

Referitor la Proiectul de lege pentru graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate (L14/2017- varianta de lucru din 05.05.2017), precum și a amendamentelor adoptate, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a realizat o analiză a persoanelor custodiate care ar putea beneficia de actul de clemenţă, rezultând următoarele date:

a) 1022 de persoane, conform art.1 alin. (1). Dintre acestea, 433 persoane condamnate la pedeapsa închisorii ar putea beneficia de grațiere în întregime conform lit.a, și , în parte, un număr de 589 persoane conform lit. b;

b) Nu au fost identificate femei însărcinate și persoane care au în întreținere minori cu vârsta de până la 14 ani sau minori încadrați în grad de handicap accentuat sau grav care ar putea beneficia de actul de clemență potrivit art. 2 alin. (1). De asemenea, precizăm faptul că a fost identificată o persoană cu vârsta de peste 70 de ani care ar putea fi grațiată;

c) Nu au fost identificate persoane care să beneficieze de actul de clemență conform art. 2 alin 2 (în parte, cu ½ care au împlinit vârsta de 60 de ani);

d) 9 persoane sancționate cu măsuri educative ar putea fi grațiate, conform art.3.

În total, estimăm că Proiectul de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate ar putea produce efecte asupra a 1032 deținuți aflați în unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Precizăm că datele statistice întocmite la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor s-au realizat exclusiv pe baza informațiilor existente în aplicaţia informatizată şi a formulelor informatice (generate pentru interogarea bazei de date) care au rezultat în urma interpretării textelor din proiectul de lege şi amendamentele aferente.

O situație precisă se va putea realiza numai după analiza situației juridice respectiv familiale a fiecărei persoane private de libertate, pe baza dosarului de penitenciar și a evaluării sociale aferente.

LĂSAȚI UN MESAJ