Fostul primar nu știe cum să scape de taxa pe lăcomie. Darius Vâlcov pentru Bloomberg: să dispară ROBOR

Darius Vâlcov pentru Bloomberg prăbușirea Bursei Darius Vâlcov petarde în spațiul public

Formula de calcul a ROBOR trebuie să fie modificată sau acest indice să dispară, a declarat fostul primar din Slatina Darius Vâlcov pentru Bloomberg. Vâlcov este consilierul premierului Viorica Dăncilă.

Formula de calcul pentru toţi indicii ROBOR trebuie să fie modificată sau aceştia trebuie să dispară, a declarat luni Darius Vâlcov pentru Bloomberg. Această schimbare va pune capăt unei situaţii în care băncile se împrumută între ele la costuri nejustificat de mici.

„Sper să obţinem o schimbare radicală a modului în care este calculat ROBOR sau chiar să îl vedem dispărut”, a spus Vâlcov, într-un interviu telefonic, acordat luni. „Se va lua o decizie împreună cu Banca centrală, care poate modifica regulile interne ale pieţei interbancare fără a solicita aprobarea parlamentară”, a spus Darius Vâlcov pentru Bloomberg.

De asemenea, Vâlcov a sugerat că Banca centrală poate colabora împreună cu băncile şi Guvernul pentru a împinge indicele ROBOR la sub 2%, un nivel sub care impozitul este 0% (zero). Consilierul premierului a susţinut că prin noua taxă Guvernul doreşte să scadă din costurile de împrumut ale populaţiei, nu să o încaseze de la bănci, iar veniturile statului în ianuarie sunt peste estimările analiştilor.

„Nu ne interesează nivelul taxei sau venituri suplimentare. Vrem ca toate costurile de împrumut pentru populaţie să fie apropiate de cele ale altor europeni, să fie înjumătăţite faţă de nivelurile actuale”, a mai spus Darius Vâlcov pentru Bloomberg.

Vâlcov a mai arătat, în interviul pentru Bloomberg, şi altă schimbare în ceea ce priveşte relaţia cu BNR – nu a mai acuzat instituţia că încearcă devalorizarea leului. Spre deosebire de discursul din ultimele săptămâni, el a spus, de această dată, că BNR încearcă să protejeze moneda de efectele negative.

Reacția BNR după interviul lui Darius Vâlcov pentru Bloomberg

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), a afirmat luni că declaraţiile lui Darius Vâlcov, consilierul premierului pe economie, despre ROBOR sunt confuze şi denotă neclarităţi.

„Nu ştiu în numele cui vorbeşte domnul Vlâcov, dar afirmaţia este extrem de confuză şi denotă mari neclarităţi în ceea ce priveşte piaţă interbancară. BNR va discuta cu Ministerul de Finanţe, în regim instituţional, toate chestiunile care implică OUG nr. 114/2018”, a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, contactat de Mediafax, referitor la declaraţiile lui Darius Vâlcov pentru Bloomberg.

LĂSAȚI UN MESAJ