Ambasadorul României la Londra aduce în țară doi kosoni

Doi reprezentanţi ai MET Police au predat, pe 23 iunie 2022, către Excelenţa Sa, Doamna Laura Popescu, Ambasadorul României la Londra, două monede antice de aur, cu o valoare excepţională (un stater tip Koson, varianta fără monogramă şi un stater tip pseudo-Lysimachos emis la Callatis), aparţinând patrimoniului cultural naţional, care le va aduce în România.

Recuperarea acestor monede a fost posibilă ca urmare a colaborării directe dintre Biroul Ataşatului de Afaceri Interne din cadrul Ambasadei României la Londra şi poliţisti din cadrul Metropolitan Police Londra – Unitatea Art&Antiques.

Monedele au fost confiscate de către poliţia britanică de la un dealer de antichităţi. Reprezentanţii companiei au fost foarte cooperanţi şi au renunţat la dreptul de proprietate asupra lor, fără pretenţii materiale, în favoarea statului român, având în vedere că monedele provin din excavări ilegale, se arată într-un comunicat al Muzeului Național de Istorie.

Cele două monede, extrem de rare, fac parte dintr-un tezaur sustras din zona vechii capitale dacice Sarmizegetusa Regia – arie cu patrimoniu arheologic protejat – de către persoane implicate în activităţi ilegale de detecţii şi săpături în această zonă, fiind ulterior scoase în mod clandestin din România şi puse în vânzare pe piaţa internaţională numismatică din Europa şi SUA.

Comisii rogatorii

În perioada 2014-2017, Marea Britanie a primit din partea României mai multe comisii rogatorii internaţionale privind recuperarea de bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional, unitatea Art&Antiques din cadrul Metropolitan Police fiind desemnată să le pună în executare.

Ulterior activităţilor desfăşurate în cadrul comisiilor rogatorii internaţionale, poliţiştii britanici au identificat alte două piese – monedele antice din aur care vor fi prezentate în cadrul conferinţei de presă ce va avea loc în data de 29 iunie, ora 16.00, la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Evenimentul se va desfăşura în prezenţa ES doamna Laura Popescu, Ambasadorul României la Londra, a domnului Lucian Romaşcanu, Ministru al Culturii şi a domnului dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, Director general al Muzeului Naţional de Istorie a României.

Din secolul I a.Chr

Cele două monede de aur antice recuperate recent sunt stateri emişi în secolul I a.Chr. Una dintre piese este un stater emis de regele Koson (cca 44-29 a.Chr.), unul dintre urmaşii lui Burebista şi prezintă pe avers o acvilă cu o cunună de lauri în gheara dreaptă, iar pe revers legenda KOSON redată cu litere greceşti şi un grup de trei lictori.

Iconografia acestor monede imită reprezentările regăsite pe denarii romani de argint emişi de Q. Pomponius Rufus în 73 a.Chr., respectiv de M. Junius Brutus în anul 54 a.Chr.

Staterul provenit din monetăria cetăţii antice de pe litoralul dobrogean al Mării Negre Callatis, emis în secolul I a.Chr., prezintă pe avers capul regelui Alexandru cel Mare, divinizat ca zeu egiptean, în timp ce pe revers este redată zeiţa Atena Nikephoros aşezată pe un tron şi numele cetăţii emitente.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here