Sorin Strutinsky, prietenul fostului primar Radu Mazăre, cere cercetarea Laurei Codruța Kovesi

Sorin Strutinsky

Omul de afaceri Sorin Strutinsky a transmis către Inspecţia Judiciară o solicitare de cercetare prealabilă a Laurei Codruţa Kovesi, pe care o acuză că s-a implicat în activitatea de urmărire penală din dosarul său.

În solicitarea transmisă către Inspecţia Judiciară, Sorin Strutinsky, prietenul fostului primar al Constanței Radu Mazăre, cere cercetarea prealabilă în vederea punerii în mişcare a acţiunii disciplinare a Laurei Codruţa Kovesi pentru că, în calitatea sa de procuror-şef DNA, s-ar fi implicat direct în activitatea de urmărire penală desfăşurată de procurorul de caz.

Potrivit lui Strutinsky, Kovesi a fost cea care, „prin adrese, a comunicat Serviciului Tehnic ordonanţele de delegare a punerii în executare a măsurilor de supraveghere în pofida faptului că, potrivit Capitolului II – Reguli speciale privind primirea, înregistrarea şi circulaţia lucrărilor la nivelul structurii centrale a DNA din OMJ (Ordinul ministrului Justiţiei -n.r.) nr. 2184/C/2006, aceste măsuri trebuiau nu doar dispuse, ci şi comunicate de către procurorul de caz urmând circuitul lucrărilor stabilit prin normativul indicat”.

În ceea ce priveşte măsurile de supraveghere dispuse în cazul său, Sorin Strutinscky arată în sesizarea către Inspecţia Judiciară că acestea au fost prelungite de mai multe ori, obţinându-se suplimentar şi supravegherea sa audio-video în celula din arestul central, dar şi la vorbitor. Omul de afaceri spune că toate adresele emise de Laura Codruţa Kovesi către Serviciul Tehnic poartă menţiunea de desemnare a două unităţi militare ale Serviciuli Român de Informaţii, respectiv UM 0127 Bucureşti şi UM 0764 Constanţa, drept „beneficiari secundari”.

„Prin măsura implicării în anchetă a unităţilor SRI, Laura Codruţa Kovesi a facilitat acestui serviciu la informaţii secrete de serviciu – dosarul fiind în faza de urmărire penală. (…) Totodată, această măsură profund ilegală şi abuzivă a făcut posibilă implicarea serviciului menţionat în identificarea de piste şi «strategii de anchetă», martori sub acoperire etc”, se mai arată în plângerea înaintată de Sorin Strutinsky Inspecţiei Judiciare.

Omul de afaceri spune că prin acţiunile Laurei Codruţa Kovesi de a institui şi menţine SRI în anchetă ca „beneficiar secundar” al informaţiilor obţinute prin supraveghere tehnică, s-a ajuns la trimiterea sa în judecată în urma unei anchete viciate „prin împrejurarea că nu a fost făcută doar de organele de urmărire penală, ci şi de un serviciu fără atribuţii în acest sens”.

Strutinsky arată că Laura Codruţa Kovesi a ştiut că încalcă legea, respectiv că săvârşeşte o abatere disciplinară, a ştiut că îi încalcă omului de afaceri dreptul la viaţă privată, a vrut să intervină într-o anchetă penală în care nu avea nicio atribuţie, aflată la început, şi a urmărit să obţină „cu orice preţ” prin autorizare ca SRI să desfăşoare activitate de urmărire penală.

„Introducând, ca participant la anchetă un serviciu secret căruia îi era interzisă expres această activitate, mi-a încălcat brutal dreptul la securitatea juridică, la apărare şi la viaţa privată. Aât eu, cât şi persoanele din jurul meu şi apărătorii aleşi fiind practic sub atenta dar profund nelegala supraveghere a SRI”, explică omul de afaceri.

Sorin Strutinsky a făcut sesizarea pe baza documentelor depusee în dosarul în care, alături de fostul primar de la Constanţa, Radu Mazăre, a fost arestat şi ulterior trimis în judecată. Mazăre era acuzat că ar fi primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte, iar Strutinsky pentru trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here