Mazăre și Constantinescu au scăpat de închisoare, deși au retrocedat ilegal plaje de 114 milioane de euro

Radu Mazăre, capturat în Madagascar, Dosarul retrocedării plajelor Dosarul Henri Coandă
Radu Mazăre

Fostul primar din Constanţa Radu Mazăre a fost condamnat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la patru ani de închisoare cu suspendare, iar fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu a primit trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Constanţa.

Procesul retrocedărilor ilegale de plaje din Constanța început în urmă cu nouă ani, iar magistratul de caz deși i-au găsit vinovați pe Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu nu au dispus plata unui prejudiciu. Judecătoarea Corina Daescu Gherghișan a fost cea care a judecat această cauză. Curtea de Apel Bucureşti au pronunţat decizia în acest dosar după opt amânări. Decizia este una pe fond, DNA putând cere apel care se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Sentințele

Radu Mazăre. Astfel, fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare.

Nicuşor Constantinescu. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

De asemenea, fostul şef al Direcţiei de Administraţie Publică Constanţa Constantin Racu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, aceeaşi condamnare fiind dispusă şi în cazul unui alt inculpat în dosar, Dragoş Săvulescu, fost acţionar al echipei de fotbal Dinamo Bucureşti.

Ramona Dospinescu. La trei ani de închisoare cu suspendare au fost condamnaţi şi fostul şef al Direcţiei Patrimoniu din Primăria Constanţa Ramona Dospinescu, fostul şef al Direcţiei Tehnic- Investiţii Ion Marica, fostul consilier juridic Cristian Talpău şi Nora Chirca, tot consilier juridic. Trei ani cu suspendare a primit şi Georgică Giurgiucanu, fost lider al PSD Constanţa şi asociat cu Borcea şi Săvulescu într-o societate comercială.

Cristian Borcea. În acest dosar, omul de afaceri Cristian Borcea, fost acţionar al clubului Dinamo, a fost achitat.

Soțul unei judecătoare a fost achitat

Judecătoarea Corina Daescu Gherghișan a decis, de asemenea, achitarea lui Aurel Jean Andrei, notar public şi soţul preşedintelui Tribunalului Bucureşti Laura Andrei, a lui Bogdan Ghiţulescu, consilier juridic, şi a lui Dan Miron, fost consilier local.

De altfel, magistraţii au decis achitarea în cazul a 26 de inculpaţi în acest dosar – actuali sau foşti angajaţi ai Primăriei Constanţa şi ai Consiliului Judeţean Constanţa, precum şi în cazul unor notari, între care: Mircea Răsvan Tudorache, Paraschiva Barbu, Alexandru Şerban Octavian, Niculae Nejloveanu, Sergiu Mihai Ceacireanu, Gabriel Bogdan Sandu, Daniel Ene, Cristina Budei, Viorel Pană, Mihai Camboianu, Gheorghe Valentin Ionescu, Ruxandra Darie, Carmen Puscaşi, Andrei Sozanschi, Graţiela Rusu, Radu Gabriela, Claudia Cealera,Luminita Călătoru, Alin Horaţiu Dima şi Silvia Stanciu.

Fără prejudiciu

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti nu au dispus despăgubiri civile în acest caz, deşi prejudiciul este de 114 milioane de euro, potrivit DNA.

Instanţa a încheiat în 7 aprilie dezbaterile în dosarul retrocedării plajelor din Constanţa, care se judecă de aproape nouă ani la Curtea de Apel Bucureşti.

La ultimul termen al procesului, Radu Mazăre a spus că speră ca „expunerea media” şi „încărcătura publică a procesului maraton” să nu afecteze soluţia dată de către magistraţi.

Faptele

Edilul Constanței, Radu Mazare, a fost acuzat că s-ar afla în fruntea unui grup de 37 de persoane care ar fi pus la cale retrocedarea ilegală a circa un milion de metri pătrați de teren în perioada 2002-2005.

„Membrii Comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primăriei Constanța, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, cu știință, au soluționat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obținerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietății asupra unor mari suprafețe de teren la care nu aveau dreptul. Astfel patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafețe de teren intravilan în valoare de 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului și de 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanță”, susțin procurorii.

Mai mult, procurorii arată că „au fost restituite porțiuni de plajă și faleză care, potrivit Constituției sș legilor în vigoare fac obiectul exclusiv al proprietatii publice, adica nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice”.

Mecanismul era destul de simplu, indică anchetatorii: persoanele indreptățite la restituire au fost determinate, după ce au așteptat în van câțiva ani, să-și vândă drepturile succesorale ori să vândă terenurile restituite, pentru sume de bani ce reprezintă mai puțin de 1% din valoarea acestora.

„În final, aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor carora le-au fost predestinate, cu mult înainte de soluționarea cererilor de restituire”, se arată în rechizitoriu.

Plajele au ajuns la Măzăre și apropiații săi

Între terenurile controversate se afla cei 27.000 mp pe care s-a construit Parcul de distractii acvatice Aqua Magic de către firma Aqualand (la care unul dintre acționarii principali este Popa Basarab, vărul primarului Radu Mazăre), terenul în suprafață de 8.307 mp, situat in zona Căpitaniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care a ajuns în proprietatea familiei Mazăre (primarul, mama și fratele), terenul în suprafață de 52.471 mp, situat în Parcul Tabăcăriei, care nu a fost restituit în natura celor îndreptătiți, ci firmei cesionare „Holland Development Group” SA (unde erau acționari și administratori apropiați ai lui Mazare), care ar fi plătit pentru drepturile succesorale un preț de o sută de ori mai mic decât cel real.

Urmarirea penala în dosar a început în decembrie 2005, iar aproape trei ani mai tarziu, pe 25 octombrie 2008, cei 37 de inculpați au fost trimiși în judecată.

Cetățeanul TV

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.