„Rabla pentru electrocasnice” începe astăzi. Care este valoarea voucherelor primite

Programul Rabla pentru electrocasnice începe astăzi de la ora 10.00 și are un buget aproape dublu față de cel al ediției precedente. Este programul prin care oricine dorește să își înlocuiască un aparat electrocasnic vechi, cu consum mare de energie, cu unul nou, cu consum redus, o poate face cu un ajutor financiar de la Fondul pentru Mediu.

Potrivit Ministerului Mediului, sunt eligibile nouă categorii de produse: mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, aparate frigorifice, uscătoare de rufe, aparate de aer condiționat, televizoare, aspiratoare, laptopuri și tablete.

„Programul are, anul acesta, un buget de 75 de milioane de lei, cel mai mare din istoria sa. Estimăm că vom avea, în total, peste 200.000 de beneficiari”, a spus ministrul Barna Tánczos.

 • Etapa 1: 21 mai – 04 iunie, pentru mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și aparatele frigorifice
 • Etapa 2: între 04 și 18 iunie, pentru televizoare, laptopuri și tablete
 • Etapa 3: 18 iunie – 02 iulie, pentru aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare

Prima săptămână va fi dedicată înscrierii, astfel că abia după 21 mai vor fi eliberate primele vouchere.

Anul acesta, echipamentele incluse în program şi sumele aferente fiecărui echipament sunt:

 • -400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasa energetică C;
 • -400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasa energetică D;
 • -400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
 • -400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E;
 • -400 lei pentru televizoare având cel puţin noua clasă energetică E;
 • -400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
 • -200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
 • -500 de lei pentru laptopuri;
 • -300 de lei pentru tablete.

“Sumele care se asigură sub forma unor vouchere vor fi următoarele: 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, 400 de lei pentru maşini de spălat vase, având cel puţin noua clasa energetică D, la maşinile de spălat rufe cel puţin clasa energetică C, 400 de lei pentru aparatele de aer condiţionat care trebuie să fie în cel puţin A++, 400 de lei pentru combine frigorifice, lăzi frigorifice, congelatoare clasele energetică cel puţin E, 400 de lei pentru televizoare, având cel puţin clasa energetică E, 400 de lei pentru uscătoarele de rufe A++, 200 de lei pentru aspiratoare, consumul să fie mai mic de 43 kilowatti oră pe an şi 500 de lei pentru laptopuri, 300 de lei pentru tablete”, a explicat ministrul Tanczos Barna.

Fiecare persoană interesată trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere prin care să se angajeze că vor preda aparatul vechi. Declarația trebuie încărcată apoi pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu. Din momentul obținerii voucherului, sunt 15 zile la dispoziție pentru a cumpăra aparatul dorit.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here