Primarul din Deva, Mircia Muntean, a primit şase ani cu executare pentru că a condus beat

Primarul municipiului Deva, Mircia Muntean, a fost condamnat defintiv luni, de instanţa supremă, la şase ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de conducere a unui autoturism sub influenţa alcoolului.

Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondat apelul lui Mircia Muntean, astfel că acesta rămâne cu pedeapsa primită pe 11 iunie 2016, la judecarea în fond a dosarului.

Decizia instanţei este definitivă, astfel că Mircia Muntean urmează să fie încarcerat, după ce instanţa va comunica poliţiei mandatul de executare a pedepsei. În iunie 2016, la scurt timp după ce a obţinut mandatul de primar al municipiului Deva, Mircia Muntean a fost condamnat de un complet de trei judecători al instanţei supreme la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care este acuzat de conducere sub influenţa alcoolului. Instanţa a constatat că Muntean mai are o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare dintr-un alt dosar, pentru abuz in serviciu legat de tranzactii ilegale de terenuri, a comasat cele două pedepse şi a decis ca acesta să execute şase ani de închisoare.

Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au trimis în judecată pe Mircia Muntean în mai 2015, pentru accidentul în care a fost implicat, pe 30 octombrie 2014, în municipiul Deva. Anchetatorii au stabilit că Mircia Muntean, aflat în stare de ebrietate, a intrat în maşini staţionate la culoarea roşie a semaforului, în Deva, apoi a fugit de la locul accidentului. Mircia Muntean a fost găsit după 20 de minute de la producerea accidentului, în timp ce încerca să sară un gard, pentru a se ascunde în tufişuri.

“În buletinul de analiză toxicologică-alcoolemie emis de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Hunedoara, se atestă faptul că inculpatul avea o alcoolemie de 1,30  gr ‰ la prima probă de sânge recoltată, respectiv 1,10 gr ‰ la cea de-a doua probă”, au scris procurorii în rechizitoriu. Ulterior, pe 10 martie 2015, s-a dispus recalcularea valorii alcoolemiei lui Muntean la momentul depistării în trafic, imediat după producerea accidentului, stabilindu-se, prin “interpretare retroactive, că în 30 octombrie 2014, la orele 18.30, Muntean “era în eliminare şi ar fi putut avea o alcoolemie teoretică de aproximativ 1,80 gr ‰”. Recalcularea s-a făcut în urma unei decizii din 16 decembrie 2014 a Curţii Constituţionale, referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 336 din Codul penal.

În septembrie 2013, Mircia Muntean a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un dosar din 2004, când era primar al municipiului Deva. Muntean a fost găsit vinovat de abuz în serviciu, pentru tranzacţii nelegale de terenuri cu Iosif Man, acuzat că a traficat peste 200 de maşini furate.

După ce a fost condamant pentru abuz în serviciu, Mircia Muntean a fost exclus din PDL, iar din iulie 2014 a trecut la PSD. La alegerile locale din 5 iunie 2016, Muntean a candidat din partea PSRO. Mircia Muntean a mai ocupat funcţia de primar al municipiului Deva până în 2012, timp de patru mandate.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here