Laszlo Tokes: „UDMR a trădat cauza autonomiei. Ne-au divizat post-comuniștii noștri îndrăgiți”

Europarlamentarul Laszlo Tokes a lansat un nou atac la adresa UDMR, căreia i-a reproșat că „a trădat cauza autonomiei”. Declarația a fost făcută vineri, în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Libertății Secuilor de la Târgu Mureș, la care au luat parte peste 2.000 de persoane.

„Progrese privind autonomia? Încă suntem în faza exprimării dorinței noastre politice, din păcate. Puterea încearcă din când în când să ne intimideze și manipulează opinia publică să se teamă de consecințele revendicărilor privind autonomia. Marea majoritate a societății încă s-a socializat în comunism, deci încă suntem cetățeni obedienți ai puterii și încă nu am apucat să facem un pas în direcția autonomiei, dar dorința noastră este certă. Din păcate, încă părțile ungurești nu au ajuns la o înțelegere comună privind autonomia, puterea este încă împotriva autonomiei. Noi tindem să ajungem la o înțelegere privind autonomia, prima dată între maghiari – astăzi au lipsit reprezentanții UDMR – după care să ajungem la înțelegere cu frații noștri români, pentru că este de la sine înțeles că fără consimțământul românesc nu se poate realiza autonomia. Noi avem în primul rând scopul de a realiza autonomia ținutului secuiesc, respectiv autonomia teritorială mai mică sau mai mare a altor părți ale Transilvaniei și după aceea autonomia culturală, care privește întreaga comunitatea maghiară”, a declarat Laszlo Tokes, la finalul manifestării.

Eurodeputatul a susținut că „UDMR a trădat cauza autonomiei”, dar cei prezenți la Târgu Mureș susțin această revendicare care „promite viitor întregii comunități maghiare” și că pentru lipsa de solidaritate în acest sens vina ar purta-o cei care i-au reprezentat pe maghiari ]n ultimii 27 de ani. „Ne-au divizat între timp post-comuniștii noștri îndrăgiți, toată maghiarimea a fost una cu 27 de ani înainte și de atunci, așa cum s-a întâmplat în cazul întregii societăți românești, ne-au divizat. Și eu am rămas singur, dar ne apucăm din nou de treabă și la o nouă scară, un nou nivel de democratizare să reușim”, a mai spus Laszlo Tokes.

La finalul manifestării de la Monumentul Secuilor Martiri cei 2.000 de manifestanți au plecat într-un marș către Prefectura Mureș pentru a depune o petiție privind autonomia, relateaz[ Agerpres. În timpul marșului prin Târgu Mureș, manifestanții au scandat „Autonomie!”, „Să piară Trianonul!”, „Rezistăm!”, iar în jurul orei 19,00, protestatarii s-au retras.

Printre participanți s-au aflat europarlamentarul FIDESZ Laszlo Tokes, Aito Esteban Bravo de la Partidul Național Basc, Wouter Patho, vicepreședintele Alianței Libere Europene (European Free Alliance — EFA) și directorul Alianței Libere Europene, Günther Dauwen, liderul PPMT, Zsolt Szilagyi.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here