Județele Harghita și Mureș: Patru noi focare de gripă aviară depistate. 1.500 de ferme ar putea fi afectate

Pasariferma. Sursa foto: Getty IMages
Pasariferma. Sursa foto: Getty IMages


Patru noi focare și suspiciuni de gripă aviară au fost depistate în județele Mureș și Harghita.

Iar în urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate, acestea au legătură cu exploatația comercială din localitatea Ungheni.

Avertismentul ANSVSA

Potrivit ANSVSA, intermediarul a mai distribuit păsări cu status incert.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a comunicat, joi, că laboratorul Național de Referință pentru Influența Aviară din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat patogenitatea ridicată pentru tulpină de virus subtipul H5N8. Acest lucru pentru probele recoltate din focarul de gripă aviară confirmat la exploatația de păsări din localitatea Ungheni, din județul Mureș.

Unde au fost depistate noile focare

În urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate, provenind din exploatația comercială din localitatea Ungheni, au fost descoperite patru noi focare și suspiciuni de Influență Aviară. Dintre care unul în județul Harghita și alte trei în județul Mureș, în gospodării ale populației.

„Din informațiile preliminare ale anchetei epidemiologice rezultă că aceste noi focare au apărut din cauza comerțului cu păsări. Acesta este realizat prin intermediari și magazine de vânzare a păsărilor vii. S-a constatat că intermediarul care a distribuit păsările în exploatația comercială din județul Mureș, unde a fost confirmat primul focar, a mai distribuit păsări (cu status de sănătate incert) în mai multe județe. Ceea ce reprezintă un mare risc de difuzare a bolii și apariția de noi focare”, anunță ANSVSA.

ANSVSA transmite că se vor extinde restricțiile. Astfel se vor produce blocaje comerciale și pagube economice, fiind afectate grav peste 1.500 de exploatații comerciale. Acestea dețin 80% din efectivul de păsări al României.

180.000 de păsări sacrificate pentru distrugerea focarului de gripă aviară din orașul Ungheni

„Aceasta este motivația, pe deplin justificată, pentru care această activitate de comercializare a puilor de o zi, prin intermediul mijlocitorilor de afaceri. Precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere, este suspendată pentru o perioadă de 30 de zile. Ca urmare a măsurilor dispuse prin Decizia CNCB”, a comunicat ANSVSA.

Anchetele epidemiologice sunt în derulare, potrivit digi24.ro.

Controale la punctele de trecere a frontierei de stat

Pentru a se asigura de respectarea măsurilor de restricție, serviciile veterinare, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne fac controale. Acestea au loc inclusiv în trafic și în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat. Dacă nu vor mai apărea noi focare în următoarea perioadă, ANSVSA va analiza posibilitatea reducerii perioadei de aplicarea restricțiilor. De asemenea va propune o nouă Decizie a CNCB în acest sens.

180.000 de păsări au fost sacrificate pentru a distruge focarul de gripă aviară din orașul Ungheni. La ora actuală au loc diferite acțiuni iar la final va avea loc o mare dezinfecție.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here