Gheorghe Ștefan a recunoscut că lăsa mita la sediul PDL la indicațiile lui Vasile Blaga

Pinalti se întoarce la închisoare

Fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan a recunoscut la Tribunalul Bucureşti modul în care i-a dus lui Vasile Blaga, la sediul partidului, 200.000 de euro, în mai multe tranşe, banii fiind lăsaţi secretarelor, la indicaţiile fostului secretar general al PDL.

Avocatul fostului primar din Piatra Neamţ a cerut ca procesul să fie judecat în şedinţa secretă, însă cererea a fost respinsă de judecătoarea Claudia Monica Cipariu.
Gheorghe Ştefan, audiat ca martor, a spus că îşi menţine declaraţiile date anterior în acest dosar şi a relatat momentul care a urmat alegerilor parlamentare din noiembrie 2008, respectiv modul în care alianţa PSD-PDL formată atunci a negociat împărţirea ministerelor şi a conducerilor companiilor de stat.

„La Guvern a avut loc o negociere – 9 ministere la PSD şi 9 ministere la PDL. Companiile de stat se negociau şi ele între PDL şi PSD. Având rezultat bun în judeţul Neamţ, doream să propun un director la Transelectrica, la Teletrans, mai exact, o subsidiară a societăţii. În 2009 a fost numit Horia Hăhăianu, după o discuţie cu ministrul Adriean Videanu. Am avut o întâlnire cu Dan Constantin Grigoriu, recomandat de Roberta Anastase ca un om de afaceri serios”, a afirmat Gheorghe Ştefan.

Numiri în schimbul banilor

El le-a spus magistraţilor că Vasile Blaga şi premierul de atunci Emil Boc „îşi dădeau girul” pe numirea directorilor şi secretarilor de stat şi că l-a informat pe Blaga despre persoana pe care voia să o numească la Teletrans.

„După instalarea lui Hăhăianu Horia, la un hotel, m-am întâlnit cu acesta, cu Dan Grigoriu şi cu Horaţiu Berdilă, reprezentatul SC Romsys. Am convenit ca firma indicată să contribuie la finanţarea partidului cu bani după ce va încheia contracte cu SC Teltrans SA. PDL avea două sedii – unul central şi altul al organizaţiei municipale, unde avea biroul Blaga. După înţelegerea de la restaurant, martorul Grigoriu mi-a cerut să mă duc cu el la secretarul general Vasile Blaga pentru a lua la cunoştinţă despre înţelegerea încheiată cu Berdilă de la Romsys SRL”, a relatat Gheorghe Ştefan.

El a mai spus că după câteva luni, în mai 2009, a mers cu Grigoriu la Blaga la biroul de pe Aleea Modrogan, unde acesta i-a şi dus 50.000 de euro, bani destinaţi finanţării PDL, alte două tranşe, de 50.000 şi 100.000 de euro, fiind duse ulterior, tot la sediul din Modrogan.

„Banii nu i-au fost daţi direct lui Blaga, ci au fost daţi unei secretare, bani destinaţi finanţării partidului. O secretară era Sanda Dean şi alta Dana. Asta s-a întâmplat după ce s-au încheiat contracte între Teletrans SA şi Romsys SRL. A două tranşă, de 50.000 de euro, am dus-o cu Grigoriu Dan la aceeaşi adresă, tot în mai, iunie 2009.  A treia tranşă, de 100.000 de euro, am dus-o la aceeaşi adresă şi cu acelaşi martor, în toamna lui 2009, înainte de alegerile prezidenţiale. Blaga mi-a recomandat câte una dintre secretare pentru a preda banii. După alegerile prezidenţiale, partidul a rămas cu datorii. La o discuţie cu Blaga, mi-a reproşat că aripa Stolojan nu finanţează suficient partidul. I-am cerut lui Grigoriu o sumă mai consistentă pentru plata datoriilor”, a mai spus Gheorghe Ştefan.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.