Floriile, prima mare sărbătoare creștină afectată de coronavirus. Tradiții și obiceiuri

FOTO: fietzfotos/Pixabay.com
FOTO: fietzfotos/Pixabay.com

De Florii, creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim. Starea de urgenţă și epidemia de coronavirus umbresc, însă, această mare sărbătoare. Prin Ordonanță Militară, bisericile vor rămâne goale anul acesta, accesul creștinilor fiind interzis. Persoanele depistate că încalcă restricțiile impuse riscă amenzi între 2000 și 20.000 de lei.

Coronavirusul suspendă Pelerinajul de Florii

Slujbele de Florii vor fi săvârşite anul acesta doar de slujitorii bisericeşti, fără participarea credincioşilor mireni, pentru a diminua riscul unor manifestări necontrolate, transmit reprezentanții Bisericii.

Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în biserică (în Sâmbăta lui Lazăr, 11 aprilie 2020, după Vecernie sau în Duminica Floriilor, 12 aprilie 2020) și vor fi distribuite, de către voluntari, credincioșilor din parohie care solicită aceasta. Voluntarii vor purta măşti şi mănuşi de protecţie. Bisericile vor transmite oficierea slujbelor prin intermediul mass-media, dar și on line.

„ Orice act de indisciplină a clericilor (ierarhi, preoţi şi diaconi) sau a credincioşilor mireni afectează negativ imaginea Bisericii în societate, deoarece, în timpul stării de urgență, toţi avem obligaţia de a respecta dispoziţiile autorităţilor de stat, în caz contrar, vom suporta sancţiunile prevăzute de lege. Să ne rugăm lui Dumnezeu, Maicii Domnului şi tuturor sfinţilor ca starea aceasta de grea încercare cauzată de pandemia actuală să înceteze cât mai curând”, a transmis Cancelaria Sfântului Sinod.

De Florii se mănâncă peşte

Duminica Floriilor este a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri. Biserica dă dezlegare la pește, pentru că se spune că în această zi Iisus ar fi cerut să mănânce pește. În popor se spune că peștele consumat în această zi are puteri tămăduitoare și cine mănâncă se va lecui de orice boală. În jur de 1, 5 milioane de români își sărbătoresc onomastica.

Tradiții de Florii la sate

Creştinii pun crenguţele de salcie sfințite în ziua de Florii, la icoane, ca să-i păzească pe toţi cei din casă de boli. În unele zone, crenguțele de salcie sunt puse sub pernă de către fetele mari, pentru a se mărita în acel an. O altă tradiție spune de Florii nu ai voie să te spăla pe cap, căci vei albi înainte de vreme. De asemenea, tradiția spune că așa cum va fi vremea de Florii, tot așa va fi și în prima zi de Paște.

În ziua de Florii, în unele regiuni, în toate casele se coc atâtea pâini de grâu câți membri are familia, dar pâinile variază ca formă și mărime conform vârstei celor din familie. Aceste pâini se împletesc din aluat de grâu cu grijă și se înfrumusețează cu figuri sau cruci tot din același aluat. Pâinile se vor da de pomană celor săraci pentru a fi feriți de probleme și necazuri. (sursa: traditiisuperstitii.ro)

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.