Ce pot face românii care suferă de probleme dentare, pe perioada stării de urgență

FOTO: drshohmelian/Pixabay.com
FOTO: drshohmelian/Pixabay.com

Cum procedez în această perioadă dacă am o urgență stomatologică? Este întrebarea pe care și-o pun românii după ce activitatea cabinetelor stomatologice a fost suspendată din 22 martie, prin Ordonanță Militară, ca măsură de limitare a răspândirii COVID-19.

Președintele Colegiului Stomatologilor din România, prof. dr. Ecaterina Ionescu, a explicat, pentru B1 TV, situația în care se găsesc astăzi medicii stomatologi, dar și românii care au nevoie de o astfel de îngrijire. 

„S-a dat această Ordonanță Militară numărul 2, în care sunt permise a fi tratate doar urgențele stomatologice pentru că, într-adevăr, profesia noastră poate că are cel mai mare risc de contaminare, dar și de răspândire a infecției cu coronavirus, a declarat Ecaterina Ionescu.

Colegiul Medicilor Stomatologi: o simplă durere de măsea, nu constituie o urgență!

Președintele Colegiului Stomatologilor din România, prof. dr. Ecaterina Ionescu, spune că urgența în stomatologie este considerată „situația în care pacientul are nevoie de îngrijiri medicale imediate pentru durere, infecție sau sângerare”.

 Urgențele stomatologice (medico-dentare) sunt următoarele:

– hemoragia postextracțională;

– durerea datorată pulpitei acute;

– durerea datorată parodontitei apicale acute;

– pericoronarita dinților incluși;

– alveolita postextracțională;

– celulitele / abcesele periosoase;

– fracturile de maxilar/mandibulă (imobilizare de urgență);

– luxația articulației temporo-mandibulare;

– traumatisme dento-alveolare (luxații, avulsii, fracturi dentare cu interesarea camerei pulpare);

– gingivostomatita ulceronecrotică.

Unde se pot trata românii care au o urgență stomatologică

Problemele dentare urgente vor fi asigurate de către cabinetele de medicină dentară de urgență din cadrul UPU (Unităților de Primiri-Urgențe, n.r.) din structura spitalelor regionale și județene de urgență, care funcționează conform Ordinului ministrului sănătății publice nr. 1706/2007.

„Pentru a preveni aglomerarea și riscul de contaminare și transmitere, pe lângă cabinetele de urgență de lângă UPU, despre care știți că se află în spitalele județene, Colegiul nostru a solicitat colegiilor teritoriale, și am avut un răspuns foarte prompt și le mulțumesc, să identifice și alte entități de stat și private. Nu e timp să ducem lupte bugetari cu privați și așa mai departe, dar cabinetele să aibă o dotare corespunzătoare și, obligatoriu, autorizare sanitară din partea DSP-urilor. Dacă nu sunt respectate condițiile privind infrastructură, dotare, echipamente și utilizarea corespunzătoare a echipamentelor, nu am făcut nimic sau am făcut foarte puțin din ce ne-am propus. (…)Tocmai de aceea, noi am încurajat la nivelul Colegiului medicilor stomatologi triajul afecțiunilor stomatologice și monitorizarea acestora inclusiv a pacienților chiar și prin teleconsultații și telemedicină. De ce? Tocmai pentru a evita deplasările, supraaglomerările din cabinetele stomatologice și pentru a face posibilă deschiderea unui număr de cabinete strict necesar”, a mai declarat prof. dr. Ionescu, la B1.TV

Potrivit aceleiași surse, în Capitală, mai multe cabinete care respectă pe deplin cerințele din lege și-i pot ajuta pe oameni au făcut demersuri pe lângă Direcția de Sănătate Publică București pentru a obține autorizația sanitară necesară reluării activității, dar autoritățile se eschivează să dea aceste aprobări.

Coronavirus România. Președintele Iohannis a decretat stare de urgență începând de săptămâna viitoare

Ordonanță militară. Măsuri fără precedent în România: părăsirea locuinței între orele 22.00-6.00 fără motiv, interzisă


 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.