Ultima zi în care pot fi depuse candidaturile pentru alegerile europarlamentare

Termenul pentru depunerea candidaturilor la alegerile europarlamentare din 26 mai expiră joi, la ora 24.00, potrivit News.ro. În perioada 23-26 mai 2019, cetățenii din statele membre UE vor alege, prin vot direct, noul Parlament European.

Potrivit HG nr. 80/2019, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European se vor desfășura duminică, 26 mai 2019. Aceasta este a patra oară, de la aderarea României la Uniunea Europeană, când sunt organizate în România alegeri pentru Parlamentul European (scrutinele anterioare au avut loc în noiembrie 2007, iunie 2009 și mai 2014).

Listele de candidaturi ale partidelor şi candidaturile independente se depun la Biroul Electoral Central (BEC) însoţit de 200.000 de semnături în cazul partidelor şi de 100.000 de semnături pentru candidaturile independente.

Până vineri, vor fi aduse la cunoştinţa publicului listele de candidaţi şi candidaturile independente.

Până în 6 aprilie, BEC trebuie să dea deciziile de admitere sau respingere a candidaturilor, iar până în 12 aprilie se pot depune contestaţii la aceste decizii.

În 17 aprilie se va stabili, prin tragere la sorţi, ordinea pe buletinele de vot.

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare va începe în 27 aprilie şi se încheie în 25 mai, la ora 7.00.

Alegerile europarlamentare

În zilele imediat următoare anunțării rezultatelor, deputații noului Parlament formează grupuri politice. Distribuția forțelor politice în noul Parlament poate determina constituirea unor noi alianțe și crearea unor noi grupuri.

La prima sa ședință plenară, noul Parlament își alege președintele. Parlamentul alege apoi noul președinte al Comisiei Europene și, ulterior, examinează și aprobă întreaga Comisie.

Deputații în Parlamentul European sunt aleși o dată la cinci ani. Parlamentul reprezintă interesele cetățenilor UE la nivel european și este singura adunare transnațională din lume aleasă prin vot direct.

Parlamentul alege președintele Comisiei Europene și numește comisarii (în calitate de colegiu), care trebuie să îi dea seamă pentru acțiunile lor. El adoptă legi pentru protecția noastră și bugete în numele nostru.

Parlamentul ne reprezintă în străinătate și dă curs petițiilor noastre. Discursul deputaților dă formă agendei politice și sociale, susținând valorile consacrate în Tratatul privind Uniunea Europeană.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.