Tensiuni în BOR, între doi importanți ierarhi. Motivul, ritualul de botez al copilului

sursa foto: Biserica Ortodoxa Romana
sursa foto: Biserica Ortodoxa Romana

IPS Teodosie nu-l cheamă la judecata Sfântului Sinod pe IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. Precizarea Arhiepiscopului constănțean a fost făcută după ce IPS Calinic a vorbit despre pericolul reprezentat de scufundarea completă a copilului în apă la botez.

Printr-un comunicat de presă, IPS Teodosie a anunțat că nu-l cheamă la judecata Sfântului Sinod pe IPS Calinic. IPS Teodosie spune că va discuta colegial cu IPS Calinic la următoarea întâlnire.

Care este miza disensiunilor

„Precizăm că IPS Teodosie nu ar urma să inițieze în Sfântul Sinod o acțiune de chemare în judecată a IPS Calinic, în fața vreunei instanțe bisericești. Afirmația IPS Teodosie a fost scoasă din context și eronat înțeleasă. Așa cum se poate observa și pe materialul atașat, săptămâna viitoare urmează să aibă loc o sesiune obișnuită de lucru a Sfântului Sinod. Iar IPS Teodosie a menționat că se va întâlni acolo cu IPS Calinic cu care va discuta, în mod firesc, colegial”, a anunțat IPS Teodosie.

Controversele s-au născut după ce IPS Calinic a vorbit despre pericolul reprezentat de scufundarea completă a copilului în apă la botez. Arhiepiscopul de Argeş şi Muscel a trimis o circulară preoţilor din judeţ în care le cere să se evite total scufundarea cu capul în apă a bebelușilor.

„Nicicum nu se schimbă ritualul”

IPS Teodosie a spus , după cazul bebelușului din Suceava care a murit în urma botezului , că ritualul botezului nu va fi schimbat deoarece procedurile apar în Sfintele Canoane, potrivit digi24.ro.

„Nicicum nu se schimbă ritualul. Canoanele acestea referitoare la credință sunt valabile și peste 1.000 de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm. Așa a fost și cu lingurița. Păi cum să schimbi lingurița? Nu se schimbă nimic”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here