Tăriceanu: Am pregătit un proiect de lege prin care amenzile din starea de urgență să fie anulate

sursa foto: Facebook , Călin Tăriceanu
sursa foto: Facebook , Călin Tăriceanu

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că partidul său, PSD şi Pro România, au pregătit un proiect de lege prin care să fie anulate, în mod automat, majoritatea amenzilor date în perioada stării de urgenţă şi nu prin intermediul instanţei.

„Am luat act de decizia CCR de a declara neconstituţionale amenzile aplicate cetăţenilor pe timpul stării de urgenţă. Constatând că sunt peste 300.000 de amenzi şi anularea lor depinde de o decizie a instanţei, ALDE, PSD şi Pro România au elaborat un proiect de lege care să anuleze în mod automat aceste amenzi, fără a mai fi nevoie de a merge în instanţă. Asta îi va scuti pe cei 300.000 de români să aglomereze instanţele, să piardă timp şi bani, să blocheze activitatea instanţelor şi să crească riscul de infectare cu coronavirus. Vom excepta contravenţiile primite pentru încălcarea măsurii de carantină, tulburarea ordinii publice şi alte fapte în care viaţa persoanei a fost tulburată”, a scris, miercuri, Tăriceanu pe Facebook.

Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea Avocatului Poporului împotriva OUG 34/2020, actul normativ prin care guvernul a introdus amenzi de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea ordonanțelor militare și a condițiilor de ieșire din case în perioada stării de urgență.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a explicat că, în urma deciziei CCR privind neconstituționalitatea ordonanțelor de urgență prin care au fost aplicate amenzi pentru nerespectarea ordonanțelor militare în perioada stării de urgență – amenzile nu se anulează automat, ci trebuie atacate de cetățeni în instanță, având la îndemnână decizia Curții Constituționale.

CCR a decis: Amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare sunt neconstituționale

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here