Statuia lui Tudor Vladimirescu, reper cultural pentru Capitală

Tudor Vladimirescu

Încet-încet, reapar reperele istorice în București. Galeria personalităților românești ce merită un monument ridicat în Capitală a fost întregită, recent, de Tudor Vladimirescu. Statuia marelui patriot ne veghează în sectorul 5.

Pentru bucureșteni, simbolul „Vladimirescu” amintește de Revoluția de la 1821, moment în care eroul pandurilor a descins în București, inspirând și denumirea ulterioară a Șoselei Panduri și a Cartierului „Drumul Taberei”.

Lecție de istorie în centrul Capitalei

Monumentul amplasat la intersecția Șoseaua Panduri și Calea 13 Septembrie, realizat de Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, din cadrul Primăriei Sectorului 5, a fost dezvelit la 23 ianuarie 2020.

Tudor Vladimirescu

Statuia mândră a lui „Tudor din Vladimiri”, opera sculptorului Alexandru Papuc, îl reprezintă pe acesta cu mâna stângă pe garda sabiei, pregătit să riposteze, iar privirea ațintită în zare.

Monumentul întregește zestrea culturală a locuitorilor Sectorului 5, sector unde, în ultimii ani, au fost edificate mai multe monumente, printre care și statuia Reginei Maria.

Proiectul inițiat de Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, o adevărată lecție de istorie și profund patriotism, a avut loc la 198 de ani de la citirea Proclamației de la Padeș, document programatic al mișcării conduse de Tudor Vladimirescu, adresat către tot „norodul omenesc” din Țara Românească, și care cuprinde o serie de revendicări, printre care împărțirea pământurilor boierilor și mănăstirilor către țărănime, desființarea privilegiilor boierești, dreptate și slobozenie.

Pe aici au trecut pandurii lui Tudor Vladimirescu

Bucureștenii s-au obișnuit cu monumentul amplasat la intersecția Șos. Panduri și Calea 13 Septembrie. Cei mai mulți sunt de acord cu inițiativa Centrului Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” de a ridica un moment în memoria lui Tudor Vladimirescu, pentru că „pe aici au trecut pandurii”, de unde și denumirea Șoselei Panduri.

Tudor Vladimirescu

„E ceva firesc, dăm atenția cuvenită înaintașilor care au făcut ceva pentru țara asta. Statuia lui Tudor a schimbat în bine aspectul zonei. Înainte, spațiul verde era neîngrijit… Acum, se vede diferența. S-au pus arbuști ornamentali, s-a pus și gazon. Poate ar fi fost bine ca primarul să pună și niște bănci. Trec pe aici mereu bunici cu copii, văd monumenul, dar nu au pe ce se așeza ca să se odihnească puțin”, spune un bărbat trecut de prima tinerețe.

„Stau în zonă și trec pe aici în fiecare dimineață, în drum spre serviciu. Locul monumentului a fost bine ales. Ne aflăm pe Șoseaua Panduri, care a luat numele pandurilor lui Tudor după ce au trecut pe aici. Dacă aveam aici și un parc era și mai bine”, afirmă un alt bărbat.

Sunt însă și bucureșteni pentru care monumentul nu are vreo semnificație anume.

„Statui ne trebuie nouă? Orașul e sufocat de mașini, iar poluarea ne omoară. Primăria ar trebui să aibă grijă mai mult de sănătatea oamenilor”, își spune oful o doamnă între două vârste.

„Nu, domne! Nu asta e problema”, intervine un alt bucureștean. „Statuile sunt bune pentru că ne spun ceva despre strămoși. Primăria trebuie să facă și monumente, după cum trebuie să facă și drumuri, parcuri, să aibă grijă de școli. Trebuie să le facă pe toată, că doar noi plătim pentru ele”, a mai spus bărbatul.

Primarul Florea: „O reparație morală”

La inaugurarea monumentului, edilul Sectorului 5, Daniel Florea, a vorbit despre semnificația acțiunilor lui Tudor Vladimirescu în anul 1821.

„Este o reparație morală pe care i-o facem lui Tudor Vladimirescu. Fără el, actul de la 1859 ar fi fost foarte greu de înfăptuit, fiind dificil să alegi un domn pământean în condițiile în care până la Tudor domneau fanarioții. Nu întâmplător am ales data de 23 ianuarie, Ziua Proclamației de la Padeș, ceea ce spune foarte mult despre necesitatea unor documente programatice care arată cursul unei țări de-a lungul mai multor ani. Vreau să mulțumesc maestrului pentru opera extraordinară pe care a realizat-o, cred că deja este un element de referință pentru istoria Capitalei și pentru istoria României! Cred că va deveni un obiectiv de mare importanță pentru lecțiile de istorie. Mai mult decât atât, cred că  este necesar ca în aceste zile să ne prețuim simbolurile și să dăm dovadă că învățăm de la cei care au făcut lucruri bune pentru țara noastră”, a declarat primarul Daniel Florea.

CITEȘTE ȘI: Piaţa Reşiţa din Capitală a fost închisă. Ce au descoperit inspectorii Primăriei Sectorului 4

Puțină istorie

Tudor Vladimirescu (1780 – 1821) a fost o figură emblematică pentru istoria Țării Românești la începutul secolului al XIX-lea, fiind conducătorul Revoluției de la 1821 și al pandurilor olteni. Intrând în București în fruntea „adunării poporului“, este primit cu entuziasm de către masele populare din capitală. Preia de fapt, în primăvara anului 1821, conducerea țării, fiind numit de popor „Domnul Tudor“.

Prezența lui Alexandru Ipsilanti (conducătorului Eteriei) la București în fruntea unei armate nedisciplinate, după ce acțiunea lui fusese dezavuată, ca și a românilor de altfel, de către Rusia, l-au pus într-o situație dificilă. Tudor îi cere conducătorului Eteriei să treacă Dunărea, așa cum promisese inițial, pentru ca Țara Românească să nu fie transformată în teatru de război. Atunci, conducătorii eteriștilor au pus la cale un complot pentru a-l îndepărta.

Ridicat prin trădare de la Golești la 21 mai, Tudor a fost ucis de șefii eteriștilor la Târgoviște, în noaptea de 27 spre 28 mai, învinuit probabil de colaborare cu otomanii împotriva eteriștilor.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.