Spitalul de pediatrie Grigore Alexandrescu pierde o finanțare de 75 milioane de euro

Clădire a Spitalului de pediatrie „Grigore Alexandrescu”
Clădire a Spitalului de pediatrie „Grigore Alexandrescu”

Scandalul provocat de trecerea spitalelor din subordinea Primăriei Sectorului 1 la Primăria Capitalei ar putea lipsi cel mai mare spital pentru copii din România, Grigore Alexandrescu, de o finanțare consistentă de la Banca Mondială.

Fondurile urmau să fie folosite pentru construirea celui mai mare Centru pentru Arși destinat copiilor cu arsuri grave.

Decizia construirii Centrului de Arși a venit în urmă tragediei de la Colectiv, când, printr-o hotărâre de guvern, s-a aprobat un acord cu Banca Mondială, destinat construirii spitalelor pentru marii arși în România.

Astfel, s-a decis înființarea a cinci mari centre pentru arși la nivel național, dintre care unul urma să deservească urgențele pediatrice, în incinta Spitalului „Grigore Alexandrescu”.

Timp de aproape cinci ani proiectul a rămas doar pe hârtie, însă Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu” a reușit să obțină avizele necesare și să identifice și terenul unde să fie construit pavilionul de arși, în locul unei clădiri vechi din 1860 ce urma să fie demolată.

Termen limită pentru demararea lucrărilor la Grigore Alexandrescu

Conform acordului cu Banca Mondială, lucrările de construcții ar fi trebuit demarate cel mai târziu până la finalul lunii februarie, în caz contrar Banca rezervându-și dreptul de a anula investiția. De ce s-a ajuns în această situație e strigător la cer: amânarea repetată a demarării lucrărilor.

Acum, Spitalul de pediatrie „Grigore Alexandrescu” riscă să piardă această investiție extrem de utilă, întrucât trecerea patrimoniului unității medicale în subordinea Primăriei Capitalei presupune un alt val birocratic, ceea ce ar duce la blocarea în continuare a demarării lucrărilor.

În plus, pavilionul ce urmează să fie demolat, o clădire veche ce se sprijină pe stâlpi din metal ca să nu se prăbușească, este considerat monument istoric de Primăria Sectorului 1 și, în consecință, nu poate fi demolat. Asta cu toate că, anul trecut, Comisia Monumentelor a eliberat avizul de demolare.

Se pare că unul dintre motivele pentru care Primăria Sector 1 a luat decizia de a transfera administrarea spitalului de copii la PMB este chiar demararea investiției de la Banca Mondială. Asta ar duce la imposibilitatea privatizării sau a schimbării destinației patrimoniului existent. Mai mult, demararea lucrărilor depinde în acest moment de semnătura primăriței Clotilde Armand, ce ar trebui să aprobe avizul de demolare, însă, din păcate, de la sfârșitul anului trecut, primăria tergiversează semnarea actelor necesare.


Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.