Sorin Oprescu: Bucureştiul, a zecea capitală cu risc seismic la nivel mondial

Oprescu

risc seismicBucureştiul este clasat ca fiind a zecea capitală, la nivel mondial, în termeni de risc seismic, a declarat vineri primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

El a adăugat că Bucureştiul este capitala cu cea mai mare expunere seismică din Europa şi oraşul cu cel mai mare risc seismic din România.

„Este unanim recunoscut de specialişti că Bucureştiul este clasat a zecea capitală, la nivel mondial, în termeni de risc seismic, capitala cu cea mai mare expunere seismică din Europa. În mod evident, în acest context, concentrează cel mai înalt risc seismic din România”, a declarat Sorin Oprescu. Edilul a precizat că situaţia reală a Bucureştiului este extrem de serioasă, dar că nu vrea să creeze panică.

„Experţii au identificat principalele cauze: concentrări de clădiri şi de populaţie incomparabile cu oricare alt oraş al României. Planul de dezvoltare urbană a municipiului Bucureşti, emis în 1935, recomanda centrul oraşului ca poziţie de amplasare pentru cele mai înalte clădiri din oraş şi acolo s-a construit atunci. S-a dovedit a fi o decizie greşită. Din păcate, decizia a fost generată din cauză că, din 1831, timp de 100 de ani, nu a fost niciun cutremur major, iar specialiştii de la acea vreme au considerat că Bucureştiul nu are probleme seismice”, a explicat Sorin Oprescu.

În Bucureşti există peste 760 de clădiri cu risc seismic. Dintre acestea, 184 prezintă un risc ridicat de prăbuşire.

LĂSAȚI UN MESAJ