ŞOC. Liber la recrutarea magistraţilor în serviciile secrete! Modificările lui Predoiu

Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a eliminat din legea privind statutul judecătorilor și procurorilor interdicția ca serviciile de informații să recruteze magistrați.

CITEŞTE ŞI: Predoiu o dă la-ntors cu legile Justiţiei, după ce le lăsase pe placul şmecherilor: Pot și probabil vor mai suferi modificări!

De asemenea, a eliminat și pasajul privitor la pedeapsa cu până la 15 ani de închisoare pentru lucratorii serviciului de informații care racolează sau încearcă să racoleze un magistrat. A fost însă menținută obligația ca magistrații să nu fie lucrători, informatori sau colaboratori ai serviciilor secrete.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a înaintat o nouă propunere legislativă privitoare la statutul judecătorilor și procurorilor, însă aceasta nu cuprinde nici acum mențiunea referitoare la interdicția de a recruta magistrați sau cea referitoare la pedeapsa cu înschisoarea pentru aceste fapte.

Predoiu vrea astfel să creeze imunitate pentru lucrătorii serviciilor de informații în cazul în care aceștia urmăresc să recruteze judecători sau procurori.

Nici pedepse nu vor mai exista

Niciuna dintre cele trei variante lansate în dezbatere publică ale proiectului elaborat de Ministerul Justiției și menit să înlocuiască actuala Lege nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor si procurorilor nu conține interdicția ca serviciile secrete să racoleze magistrați.

În prezent, aceste fapte se sancționează cu pedepse de până la 15 ani de închisoare.

„Încălcarea acestei interdicții (n.r. cea de racolare a magstrațiilor, procurorilor etc) este infracțiune împotriva independenței justiției și se pedepsește cu închisoare de la cinci la zece ani. În cazul în care infracțiunea este comisă de un ofițer cu funcții de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majorează cu jumătate. Tentativa se pedepsește”, se arată în cuprinsul actualului text legislativ.

În schimb, Cătălin Predoiu menține interdicția ca judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, grefierii, să poată fi lucrători, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații.

Totuși, problema persistă, deoarece niciun lucrător al serviciului de informații nu va raspunde penal pentru racolarea respectivului magistrat, din moment ce niciunde în cuprinsul propunerii nu este menționat acest lucru.

Interzis să fie operativi

În inițiativele legislative înaintate de ministrul justiției atât în septembrie 2020, cât și în iunie și iulie 2022, nu este cuprinsă așadar mențiunea potrivit căreia serviciile secrete nu au voie să racoleze judecători sau procurori, și nici mențiunea care pedepsește cu ani de închisoare aceste inițiative.

În textul înaintat de el, rămâne inclusă doar interdicția ca judecătorii, procurorii sau grefierii, să fie lucrători, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații.

„Judecătorilor, procurorilor, magistraților-asistenți și personalului de specialitate juridică asimilat acestora le este interzis să fie lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informații”, potrivit luju.ro.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.