Se scumpeşte unul dintre alimentele cele mai consumate: Agricultorii trag semnalul

sursa: Pixibay

Agricultorii aduc vești proaste privind creșterea prețurilor la pâine în viitorul apropiat, punând această tendință pe seama unei serii de scumpiri din ultimii doi ani.

CITEŞTE ŞI: USR și-a desemnat candidații pentru alegerile europarlamentare. Elena Lasconi, în fruntea listei

Astfel că, prețul pâinii va crește cu 20% în următoarea perioadă. Potrivit agricultorilor, creșterea costurilor pentru energie, gaz și carburanți au avut efecte negative asupra alimentelor de consum. De asemenea, fluctuațiile prețului grâului au contribuit la această evoluție.
Prețul pâinii crește, rata inflației scade

Informațiile prezentate par să contrazică tendințele oficiale care arată o scădere ușoară a ratei inflației. Cu toate acestea, îngrijorarea crește odată cu avertismentul sumbru emis de Banca Națională a României (BNR).

Aceasta a anunțat că dobânzile vor rămâne ridicate pentru a ține sub control inflația. În ciuda creșterii în continuare a prețurilor.

Chiar dacă unele tipuri de pâine sunt incluse în lista cu adaos comercial limitat la 20%, producătorii avertizează că în această toamnă, prețurile pâinii și ale altor produse de panificație ar putea crește cu până la 20%.

„Cu siguranță în perioada imediat următoare se va scumpi pentru că vedem toate acest necesar de producție a pâinii și aici vorbim în special de energie, care s-a scumpit în continuare și prețul este foarte mare în momentul de față la persoanele juridice.

Cred că va depăși și 20% dacă energia, combustibilul va crește mai departe, vine iarna, dar în același timp vedem la producători, la fermieri, grâul s-a ieftinit și se ieftinește în continuare”, a declarat Cornel Stroescu, fermier.

Prețul pâinii. Anul viitor aduce noi creșteri de prețuri

Începând din anul viitor, este posibil să observăm o nouă creștere a prețurilor pentru unele sortimente de produse. TVA pentru produsele tradiționale va înregistra o creștere la 9%. În timp ce TVA pentru produsele care conțin zahăr va ajunge la 19%.

Pe măsură ce prețurile produselor de bază continuă să înregistreze creșteri, oficialii de la BNR transmit un mesaj clar: dobânzile vor rămâne la un nivel ridicat pentru a controla rata inflației.

În cursul anului precedent, dobânda-cheie a suferit nu mai puțin de opt majorări. La începutul acestui an, consiliul de administrație al băncii centrale a luat decizia de a fixa dobânda-cheie la nivelul de șapte procente.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.