Românii din străinătate pot beneficia de alocația europeană pentru copii. Ce valoare are

FOTO: picjumbo_com/Pixabay.com
FOTO: picjumbo_com/Pixabay.com

Mulți români care lucrează în străinătate, în țări din Uniunea Europeană, și au copii, nu știu că pot beneficia de alocația pentru copii.

Aceasta, în funcție de țară, este cuprinsă între 100 și 160 de euro. Însă mai trebuie precizat și faptul că, din 2020, Spania a renunțat la aceste alocații, iar în Italia se acordă doar părinților care au venituri anuale sub un anumit prag.

„Toți românii care lucrează în afară, legal, și au reședință pe teritoriul unei țări europene au acces la această alocație europeană, care de fapt e o prestație de tip familial.

Are de fapt același regim ca și alocațiile din sistemul românesc. Se poate obține și retroactiv mergând pe un termen de 1 până la 3 ani. Bineînțeles, sunt mai multe criterii care se iau în calcul.

În acest moment, deși vorbim de milioane de români plecați în afară României pentru a lucra, cam 3% dintre cei de pe teritoriul Uniunii Europene obțin acest tip de alocație, ceea ce înseamnă că principala problemă în accesarea acestei alocații este lipsa de informare.

Una dintre soluțiile la care ar trebui să ne uităm cu prioritate este aceea de a ne informa cetățenii. Noi, cei din instituțiile responsabile să o facem, și aici m-aș uita la agenția județeană pentru prestații sociale sau la agenția națională în curtea căreia se depune formularul E411 pentru obținerea alocației”, precizează directorul executiv al World Vision România, Mihaela Nabăr.

Cetățenii trebuie să depună o cerere de tip la autoritățile din țara în care lucrează, iar apoi agenția care se ocupă de domeniul social din respectivul stat va trimite un formular către agenția din România.

Formularul E411 poate fi descărcat de aici, iar lista instituțiilor unde se poate depune cerere poate fi accesată aici.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here