Revoltă la DNA Constanţa: Cereri de încetare a activităţii! Anchetele, în colaps

Procurorii DNA Constanța și-au dat demisiile în bloc după ce procurorul-șef Marius Voineag l-a delegat la conducerea serviciului teritorial pe procurorul Mihai Stanciu, fostul șef al Parchetului Judecătoriei Constanța. Aceștia au solicitat încetarea activității în cadrul DNA începând cu 7 mai 2024. Informația a fost confirmată pentru G4Media și Info Sud-Est de noul șef DNA Constanța:

CITEŞTE ŞI: Şeful DNA, despre controversele din jurul anchetelor anticorupţie: Suntem perfect conştienţi că avem un context electoral şi că există riscul ca orice facem să fie interpretat!

„În data de 27.02.2024, 5 procurori din 7, au trimis cereri către secția de procurori din cadrul CSM de încetare a activității în cadrul DNA, ST Constanța începând cu data de 07.05.2024”, a transmis procurorul Mihai Stanciu.

Procurorii DNA Constanța Andrei Bodean, Ciprian Bodu, Vasile Abagiu și Constantin Conortos au declarat pentru G4Media și Info Sud-Est că nu vor să comenteze decizia de plecare din instituția Anticorupție.

Ce spune noul şef

Noul șef DNA Constanța, Mihai Stanciu, a transmis pentru G4Media și Info Sud-Est că „respectă decizia colegilor săi”. Referitor la această situație, procurorul-șef al DNA, Marius Voineag, a declarat pentru G4Media și Info Sud-Est că „le mulțumește pentru întreaga lor activitate”.

Și-au depus cererile de demisie procurorii Andrei Bodean (șeful ST schimbat de Voineag cu Stanciu), Vasile Abagiu, Ciprian Bodu, Constantin Conortos, Dan Haralambie, iar procurorul Sorin Constantinescu (fost șef al ST Constanța înaintea lui Bodean) și-a depus cererea de pensionare, conform surselor G4Media și Info-Sud-Est.

Serviciul teritorial rămâne astfel doar cu noul procuror-șef Mihai Stanciu și cu procurorul judiciar Nadia Zlate (care reprezintă instituția în instanță, nu lucrează dosare), cu grefierii și polițiștii judiciari.

Surse judiciare susțin că procurorii care pleacă din DNA Constanța vor lucra în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, condus de procurorul Viorel Teliceanu, și care înregistrează un deficit mare de procurori.

Demisiile procurorilor vin după ce aceștia au sesizat Secția de procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la faptul că nu au fost consultați și nu au avut prioritate în desemnare la șefia DNA Constanța, acest demers fiind tot o formă de protest, au mai explicat sursele citate.

Nu este singura decizie controversată a șefului DNA, Marius Voineag, privind schimbarea procurorilor din funcții sau dosare.

Voineag a justificat schimbarea lui Bodean de la Constanța spunând, într-un interviu pentru Mediafax, că „a avut multe achitări” pentru ca în același interviu să declare că i-a propus procurorului să avanseze profesional și să accepte o funcție în structura centrală a DNA, care era de conducere, conform surselor G4Media. Bodean nu a comentat subiectul.

Altă Schimbare controversată

O altă schimbare controversată este cea a procurorului militar Liviu Lascu, care instrumenta dosarul achizițiilor SRI. După eliminarea procurorului din dosar, speța a fost clasată (închisă de DNA). Despre asta Voineag a declarat pentru G4Media că procurorul Lascu ar fi condus „prost” serviciul militar din DNA și că dosarul avea ca țintă „un plutonier din SRI”.

Procurorul Lascu l-a contrazis într-un punct de vedere transmis G4Media, printr-o rară ieșire pentru un magistrat în spațiul public, spunând că dosarul nu privea „un plutonier SRI”, ci 6 angajați SRI din care doi ofițeri superiori. De asemenea, Lascu a mai arătat că SRI a plătit produse de 2,4 milioane de lei, deși mai bine de jumătate din produse nu au fost recepționate.

Tot în interviul în care a criticat activitatea procurorului Lascu, G4Media a întrebat dacă jurnaliștii pot primi ordonanța de clasare a dosarului achizițiilor SRI. Voineag a răspuns: „Fără probleme. Vă pun fără probleme la dispoziție. Absolut, nici nu se pune problema”.

Ulterior, instituția condusă de Voineag a refuzat să dea curs solicitărilor presei de a primi ordonanța, spunând că, de fapt, nu se poate pentru că există riscul să fie afectate alte dosare.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.