Şeful DNA, despre controversele din jurul anchetelor anticorupţie: Suntem perfect conştienţi că avem un context electoral şi că există riscul ca orice facem să fie interpretat!

Procurorii DNA „sunt conștienți” că în acest an, în care au loc patru tipuri de alegeri, există riscul ca orice vor face să fie „interpretat şi să stârnească controverse sau discuţii”, a declarat, luni, șeful Direcției Naționale Anticorupție, Marius Voineag.

CITEŞTE ŞI: Şeful DNA, reclamat la ANI: Darul de aproximativ 100.000 de euro ar putea fi o taxă de protecție din partea unor generali SRI!

„În privinţa activităţii din acest an, trebuie să precizez că suntem perfect conştienţi că avem un context electoral şi că există riscul ca orice facem să fie interpretat şi să stârnească controverse sau discuţii.
Dar vă asigur că Direcţia Naţională Anticorupţie va continua să aibă aceeaşi determinare pentru combaterea fenomenului corupţiei”, a declarat Marius Voineag, la şedinţa de bilanţ al DNA.

Voineag – aflat la conducerea DNA din martie 2023 – a susținut că în timpul mandatului său procurorii au „redescoperit curajul” de a investiga cazuri de mare corupţie.

„Din păcate, costurile corupţiei rămân neacceptat de mari pentru societatea românească.
Dacă ar fi să aleg un singur cuvânt care să sintetizeze activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie din ultimul an, acesta ar fi: încredere. Mă refer atât la încrederea celor care lucrează în cadrul instituţiei, încredere care se vede în curajul redescoperit de a investiga cazuri de mare corupţie, cât şi încrederea cetăţenilor de a veni cu sesizări către noi.
Mă refer inclusiv la încrederea partenerilor noştri instituţionali, de care ne-am bucurat şi pe parcursul acestui an intens şi care este pe deplin probată de prezenţa domniilor voastre astăzi la acest eveniment, în calitate de reprezentanţi ai acestor instituţii. Această încredere ne responsabilizează şi ne obligă să continuăm eforturile noastre de a ne îndeplini la standarde înalte de calitate misiunea dificilă care ne revine, indiferent de context şi de provocări”, a mai afirmat Marius Voineag.

El a recunoscut că mandatul său la șefia DNA a reprezentat pentru instituţie „o perioadă de tranziţie, mai degrabă decât un nou început, o perioadă de adaptare a instituţiei la noile realităţi ale societăţii”.
Procurorul general: În acest an nu vor lipsi probabil atacurile la adresa Ministerului Public sau DNA

Şi procurorul general este de aceeaşi părere

Procurorul general, Alex Florenţa, a susținut și el, în discursul de la bilanţul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că acest an se anunţă „unul cu multe provocări din care nu vor lipsi cel mai probabil atacurile la adresa Ministerului Public sau DNA” și le-a cerut procurorilor să rămână „vigilenţi în faţa oricăror tentative de a-i dezbina şi de a-i deturna de la scopul misiunii lor”.

„Am intrat de câteva săptămâni într-un nou an, care se anunţă într-adevăr dificil, cu multe provocări. Şi din care nu vor lipsi cel mai probabil atacurile la adresa Ministerului Public în asamblul său sau a Direcţiei Naţionale Anticorupţie în particular, sau încercările de atragere a noastră în diferite jocuri sau dezbateri care n-au legătură neapărat cu activitatea structurilor de parchet, dar care vor fi folosite în încercarea de a manipula opinia publică în propriul interes.
Dar trebuie să înţelegem totodată că orice atac împotriva instituţiei este o dovadă a eficienţei şi eficacităţii ei. Când indivizii corupţi încearcă să vă submineze munca sau să vă discrediteze activitatea nu este un semn al slăbiciunii dumneavoastră, ci al fricii lor. E o dovadă că sunteţi pe calea cea bună şi ar trebui să vă servească drept un impuls puternic pentru a vă spori eforturile şi a merge mai departe cu şi mai multă hotărâre.
Acum însă, mai mult ca oricând, trebuie să rămânem vigilenţi împotriva oricăror încercări de influenţare a activităţii noastre, a oricăror tentative de a ne dezbina şi de a ne deturna astfel de la scopul misiunii noastre”, a declarat Alex Florenţa.

El i-a îndemnat pe procurori să „se ridice deasupra mizelor care nu le aparţin şi să nu se lase influenţaţi de acestea”, spunând că DNA nu trebuie să fie „despre un procuror sau altul, despre opinii sau trăiri personale”, ci „despre principiile durabile care i-au guvernat activitatea”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.