Record tragic la Timișoara.14 decese într-o zi. Șase persoane nu au mai avut loc la ATI. Doctorul Virgil Musta: Nu prea mai avem soluții

FOTO: tion.ro
FOTO: tion.ro

Secțiile ATI sunt pline. Iar medicii nu mai au unde să-i trimită pe pacienții a căror stare se agravează din cauza COVID-19. La Timișoara, au fost cazuri de pacienți care nu au rezistat până s-a eliberat un pat de Terapie Intensivă.

A declarat medicul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase a spitalului Victor Babes.

„E o problemă mare la nivelul secției ATI. Care lucrează la capacitate maximă de câteva săptămâni. Spitalul Județean mai prelua din aceste cazuri ale noastre. Dar și la acolo, și Spitalul Municipal, secțiile ATI sunt pline. Nu prea avem soluții pentru pacienții pe care îi tratăm pe secție cu oxigen sub presiune. Dar care, la un moment dat, există riscul să se decompenseze și să scadă saturația de oxigen, necesitând intubare. Pentru aceștia, la ora actuală nu avem soluții. Introducem oxigenul, presiunea maximă. Dar nu mereu avem succes cu această metodă”, a spus dr. Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

„Suntem într-o situație foarte dificilă din cauza numărului foarte mare de cazuri”

„Suntem într-o situație foarte dificilă din cauza numărului foarte mare de cazuri. Spitalul nostru are stații de oxigen în fiecare salon. Avem spitale suport cu concentratoare, unde debitul de oxigen nu e la fel de mare ca în aceste stații. Dacă un pacient dintr-un spital suport se decompensează, îl preluăm noi. Dar la noi, mai departe, numai ATI îl mai poate salva. Locurile sunt pline atât la Babeș, în seara asta nu mai avem niciun loc. Nici la CFR și centrul de recuperare cardiovasculară, a căror capacitate este maximă”, a explicat medicul, potrivit digi24.ro.

Doctorul Musta a precizat că nu poate opri oxigenul în cazul acestor pacienți. „Nu putem face așa ceva. Un pacient care necesită oxigen îl ținem sub oxigen la presiune maximă, până când se eliberează un loc. Dacă se eliberează și dacă rezistă până atunci”.

Întrebat cum procedează dacă sunt pacienți pentru ATI, dar nu sunt locuri disponibile, el a explicat: Se ia legătura cu centrul de comandă de la București. Acesta repartizează cazul, dacă există posibilitatea de transport și se poate realiza transportul în centrul respectiv”.

„Noi încercăm să găsim soluții și pentru pacienții care vor rămâne la domiciliu”

„Cred că suntem la linia de a fi depășit (nivelul de suportabilitate al sistemului medical). Undeva unde paharul e plin. Noi încercăm să găsim soluții și pentru pacienții care vor rămâne la domiciliu,.Dacă nu vor mai fi locuri în spital, ca să asigurăm oxigen, nu pe presiune mare. Dar cu concentratoare la domiciliu. Avem un proiect cu Primăria Timișoara pentru a acorda asistență medicală la domiciliu și în colabororare cu medicii de familie, la pacienții pe care, în situația în care nu vor mai avea loc în spital. Totuși să reușim să-i tratăm la nivelul posibilităților în această structură”, a mai spus dr. Virgil Musta.

În ceea ce privește creșterea numărului de cazuri, medicul a spus că încearcă să găsească soluții. Care „de multe ori sunt foarte greu de obținut. De a găsi noi spații în care să putem să organizăm rapid o secție COVID. Secția ATI e mai greu să o organizezi foarte repede. Pentru că și specialiștii sunt limitați, iar echipamentele sunt speciale, foarte scumpe. Nu sunt la dispoziția oricărui spital”.

În judeţul Timiş sunt active 28 de focare de coronavirus. În bilanțul de luni, autorităţile au anunţat 253 de noi îmbolnăviri cu COVID, după efectuarea a 1.338 de teste, şi 14 decese, cel mai mare număr de la începutul pandemiei. Numărul total al cazurilor în acest județ a depășit 12.600/ Iar incidența cumulată la 14 zile este de 6,25.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.