Reabilitarea termică a clădirilor cu bani europeni poate crea 50.000 de locuri de muncă

reabilitare termică

Reabilitarea termicăReabilitarea termică a clădirilor poate crea peste 50.000 de locuri de muncă în următorii cinci ani, în condiţiile în care Uniunea Europeană cere ca până în 2020 toate imobilele publice din Europa să fie optimizate pentru reducerea consumului energetic.

Astfel, până în 2020, toate clădirile publice din Uniunea Europeană ar trebui să aibă certificate N-ZEB – Near Zero Energy Buildings.

În prezent, în România nu există o astfel de clădire, iar în condiţiile cerinţelor UE, este necesară calificarea forţei de muncă în construcţii, se arată într-un comunicat de presă. Proiectul „BUILD UP Skills QualiShell”, care vizează calificarea forţei de muncă în construcţii va începe în România.

„Suntem încântaţi că am găsit aici deschiderea necesară. Cu siguranţă că foarte mulţi muncitori vor aplica, iar în urma programului vor dobândi abilităţile necesare pentru ca reabilitarea termică a clădirilor să se facă la cel mai înalt nivel”, a declarat Alessandro Proia, ofiţer de proiect, Agenţia Executivă pentru Înteprinderi Mici şi Mijlocii, reprezentantul Comisiei Europene.

Coordonatorul proiectului cu fonduri europene, Horia Petran, a spus că acesta asigură trecerea de la practicile curente de reabilitare termică la realizarea corectă a clădirilor cu consum de energie aproape egal cu zero în România. „Acest proiect este fantastic pentru piaţa muncii, urmărind dezvoltarea şi implementarea la nivel naţional a schemelor de calificare a montatorilor de sisteme opace de termoizolare pentru clădiri şi a montatorilor de sisteme de tâmplărie termoizolantă. Pentru domeniul construcţiilor înseamnă enorm, pentru că se simte lipsa de forţă de muncă calificată”, a adăugat Horia Petran.

Reabilitarea termică executată necorespunzător sau inexistenţa ei înseamnă facturi mai mari la energia electrică, în contextul în care tarifele la energie se anunţă a fi majorate.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here