RADET acuză ELCEN că practică subvenţie încrucişată

Cresc salariile la RADET gaze pentru RADET

Preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Gabriel Dumitraşcu, a declarat, joi, că există suspiciuni privind faptul că ELCEN practică subvenţia încrucişată de energie termică şi electrică, informează Mediafax.

radetDumitrașcu a spus că RADET va solicita în instanţă suspendarea tuturor plăţilor scadente către societatea comercială. „Practic, nu poţi prelua costuri din zona energiei electrice pe care să le transferi în zona pe producţie de energie termică, pentru că a existat această tentaţie pentru a face megawattul competitiv pe piaţa concurenţială a energiei electrice. La Bucureşti, noi suspectăm ELCEN că practică această subvenţie încrucişată. Reglementările ANRE spun că prin cogenerare, costul agentului termic este cu cel puţin 10% mai ieftin decât dacă ai produce acest agent termic într-o sursă separată care produce numai enegie termică. Şi acesta este pragul de eficienţă. Avem în Bucureşti, în Casa Presei Libere, o centrală termică administrată de RADET care are un preţ aprobat pe gigacalorie de 218 lei, iar pentru ELCEN, preţul aprobat pentru gigacalorie este de 230 de lei. Dacă vom compara cele două preţuri, putem constata că o centrală termică clasică are preţul 218, în timp ce ELCEN are 230 de lei. E limpede că ceva este în neregulă şi că se practică o subvenţie încrucişată între aceste două componente”, a explicat Gabriel Dumitraşcu.

El a precizat că, în fapt, preţul gigacalorie faţă de suma de 230 de lei, raportată şi aprobată de autorităţi pentru ELCEN, ar trebui să fie cu cel puţin 30-40% mai mic, pentru a respecta regula cogenerării de înaltă eficienţă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.