Proiectul Oxigen a fost aprobat. Mașinile non-Euro, Euro 1 și Euro 2, interzise complet în București din 2022

Proiectul Oxigen a fost aprobat. Mașinile non-Euro, Euro 1 și Euro 2, interzise complet în București din 2022
sursa: Google

Proiectul privind introducerea vinietei Oxigen în Capitală a fost votat, astăzi, în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, cu 31 de voturi pentru, șapte voturi „împotrivă” și 13 abțineri. Inițial, proiectul propunea ca toate toate maşinile cu normă de poluare sub Euro 5 să achite vinieta electronică pentru Bucureşti, însă, în urma amendamentelor apobate, şi maşinile Euro 4 vor fi scutite de plata vinietei până în 2021.

Proiectul a fost votat cu un amendament al consilierilor ALDE prin care maşinile non-euro, Euro 1 şi 2 vor fi interzise din data de 1.01 2022, iar Euro 3 va fi interzis din 2024.

„Se introduce un nou articol, după articolul 8, articolul 9, începând cu data de 1.01.2022, accesul autovehiculelor în Municipiul Bucureşti cu norma de poluare non-euro, Euro 1 şi Euro – 2 este interzis, şi de asemenea, articolul 10, începând cu data de 1.01.2024, accesul autovehiculelor cu norma de poluare Euro 3 este interzis”, se arată în amendamentul propus de consilierii ALDE.

Un alt amendament  a fost propus propus de Gabriela Firea, care prevede ca vinieta să se aplice pentru Euro 4 din 2021, nu de la 1 ianuarie 2020, aşa cum se preciza în forma iniţială a proiectului. Firea spune că scopul proiectului este exclusiv reducerea poluării.

„Vinieta Oxigen prevede interzicerea în centru a mașinilor periculoase pentru sănătate: non Euro, Euro 1 si 2 și taxarea acestora, dar și a mașinilor Euro 3 si 4, în restul orașului. Banii din aceasta taxa vor fi folosiți de Primăria Capitalei pentru proiecte de mediu si mobilitate. Bucureștiul nu poate rămâne paradisul rablelor”, a declarat Firea, înaintea ședinței.

De la prevederile vinietei sunt exceptate scuterele şi motocicletele, precum şi maşinile care merg pe GNL, GNC şi GPL (doar Euro 3).

Potrivit proiectului, se defineşte Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului în perimetrul delimitat de Piaţa Victoriei – Bulevardul Iancu de Hunedoara – Şoseaua Ştefan cel Mare – Strada Polonă  – Strada Mihai Eminescu – Strada Traian – Bulevardul Nerva Traian  – Bulevardul Gheorghe Şincai – Strada Lânăriei – Calea Şerban Vodă – Bulevardul Mărăşeşti –  Strada Mitropolit Nifon  – Bulevardul Libertăţii-  Calea 13 Septembrie  – Şoseaua Pandurilor-  Şoseaua Cotroceni – Splaiul Independenţei – Strada Ştirbei Vodă  – Strada Berzei – Strada Buzeşti – Piaţa Victoriei.

 

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here