Primul proiect de mobilitate urbană semnat la Iași. Investiții de 114 milioane de lei

proiect de mobilitate urbană Moldova se dezvoltă Sala Polivalentă Iași

Primul proiect de mobilitate urbană finanţat prin fonduri europene REGIO a fost semnat vineri de reprezentanţii Primăriei Iași şi cei ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, pe baza căruia vor fi cumpărate tramvaie, va fi reabilitată calea de rulare şi va fi reparat un pod.

Potrivit primarului Mihai Chirica, proiectul reprezintă finanţarea nerambursabilă primită de municipiul Iaşi pentru proiectul “Reabilitarea infrastructurii de tramvai în municipiul Iaşi – Reorganizarea circulaţiei pe bulevardul Tudor Vladimirescu”. Prin intermediul acestui proiect vor fi cumpărate tramvaie şi va fi reabilitată infrastructura şi suprastructura căii de rulare tramvai pe traseul cuprins între intersecţia Bucşinescu, bulevardul Tudor Vladimirescu şi intersecţia calea Chişinăului, inclusiv a podului Tudor Vladimirescu şi achiziţionarea de material rulant.

“E un moment important al Iaşiului pentru că suntem primul oraş semnatar din Regiunea de Nord Est a finanţării pe un proiect care se află pe Axa 4 care vizează modernizarea transportului public. Este un proiect mare, de 114 milioane de lei, care pe lângă refacerea căii de rulare prevede refacerea podului şi achiziţia de tramvaie, inclusiv de instalarea de butoni stradali fotovoltaici care să delimiteze linia de tramvai de partea carosabilă, fără a împiedica trecerea de pe o parte pe cealaltă. Sperăm ca după 25 iunie să înceapă lucrările în Tudor Vladimirescu”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Proiect de mobilitate urbană finanțat prin POR 2014-2020

Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa Prioritare 4 -Sprijinirea dezvoltării urbane şi vizează crearea unui sistem de transport public eficient şi atractiv care să deservească într-un mod echilibrat locuitorii municipiului Iaşi. În cadrul proiectului vor fi achiziţionate şapte tramvaie electrice şi s-au modernizat 2.410 metri de linie de tramvai. În urma implementării proiectului se va ajunge la scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră.

“Contractul semnat astăzi reprezintă primul proiect de mobilitate urbană care primeşte finanţare REGIO. Faptul că Iaşiul este cel care semnează primul este un lucru firesc, întrucât este cel mai mare municipiu din regiune, are cea mai mare alocare financiară pe această axă, dar şi cele mai mari provocări de trafic. Dar nu de asta sunt ei primii, ci datorită muncii imense a echipei din spatele acestor proiecte, coordonată de domnul primar Mihai Chirica, iar noi suntem datori să recunoaştem şi să le apreciem eforturile. Gândurile noastre şi tot sprijinul merg însă către toate municipiile reşedinţă de judeţ, care urmează să semneze contracte similare în viitorul apropiat. Doar împreună putem aspira la o dezvoltare urbană coerentă în regiunea noastră”, a declarat la rândul lui Vasile Asandei, director general al ADR Nord-Est.

LĂSAȚI UN MESAJ