Primarul din Baia Mare a pictat zidul discriminatoriu care separă romii de restul comunității

romiPrimarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a găsit o soluție pentru a salva zidul pe care l-a construit în 2011 pentru a separa două blocuri de romi de restul comunității. Mai exact, edilul a cooptat opt studenți de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca pentru a picta gardul.

Cătălin Cherecheș a declarat că toate personajele pictate au fost gândite în actualul context social și politic, astfel că privitorul are posibilitatea de a le da interpretări nebănuite. Mai mult, lucrările tinerilor au transformat un banal gard de beton într-o opera de artă ce poate fi demolată sau distrusă doar cu avizul Ministerului Culturii.

„Din acest moment nu mai putem vorbi despre un gard sau un zid ci despre o opera de arta si intra sub incidenta drepturilor de autor. Asadar, acest gard nu va mai putea fi demolat, pentru ca vorbim de o lucrare de arta si este nevoie de avizul Ministerului Culturii pentru a demola sau a distruge o opera de arta. Cred ca in acest moment putem vorbi de un obiectiv turisitic, despre un loc de pelerinaj, un loc unde putem sa aducem turisti ca sa vada ca nu am facut lucruri rele ci un lucru bun si frumos. Nu poate vorbi nimeni despre un zid de beton, ci despre o opera de arta. In rest, avem porci, avem caracatite, scafandri, elefanti, pesti, broaste testoase… in functie de societatea in care traim”, a explicat Cherecheș.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării l-a amendat pe primarul Cherecheș cu  6.000 lei și i-a recomandat să demoleze zidul. Acesta a plătit amenda, dar zidul a rămas în picioare.

Conducerea UAD Cluj s-a delimitat public, printr-un comunicat, de această acțiune. „Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca isi exprima public regretul pentru modul in care implicarea sa bine-intentionata in proiectul „Street Art 2014 Baia Mare”, initiat de UAP – Filiala Baia Mare si Primaria Municipiului Baia Mare, a fost deturnata de aceasta din urma. Miza implicarii UAD in proiect a fost crearea unui context de predare-invatare in care studentii nostri sa se poata familiariza cu problematicile actiunii artistice in spatiul public, precum si cu rolul artistului in societatea contemporana. Condamnam ferm modul in care Primaria Municipiului Baia Mare a inteles sa deturneze intentia educationala a proiectului mai sus mentionat si dorim sa asiguram opinia publica ca UAD se delimiteaza in mod categoric de orice actiune ce nu este conforma principiului non-discriminarii, participarea universitatii noastre la proiectul „Street Art 2014 Baia Mare” avand loc pe fondul lipsei de informare cu privire la modul in care Primaria Municipiului Baia Mare va instrumenta simbolic acest proiect din spatiul public. Conform Cartei Universitare, UAD respecta drepturile tuturor comunitatilor minoritare, cosiderand ca orice proiect sau actiune artistica girat(a) de universitate trebuie sa fie conform(a) valorilor statuate de acestea”, scrie romaniacurata.ro.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.