UPDATE Primăria Sector 1 închide Cinema Cotroceni, sală care funcționează de pe vremea Regelui Mihai I

Primăria Sector 1 închide Cinema Cotroceni

UPDATE. Începând de vineri, Glendale Studio, fostul cinematograf Cotroceni, își închide porțile din cauză că Primăria Sector 1 nu a mai prelungit contractul de închiriere cu firma care administra sala de cinema de un sfert de secol. Reprezentanții Primăriie Sectorului 1 ne-au precizat că municipalitatea nu va schimba destinația dată de lege, în acest spațiu urmând să funcționeze un cinematograf modern

Societatea care administrează de 25 de ani cinematograful Cotroceni are un contract de închiriere de la stat (de la RADEF) a spațiului din Șoseaua Cotroceni nr 9, din anul 1994. Contractul este valabil până în 2020 dar, între timp, prin lege, spațiul a trecut din proprietatea statului în proprietatea administrației locale Sector 1. Este un mister de ce imobilul a fost trecut în proprietatea primariei Sector 1, în condițiile în care spațiul este situat în Sectorul 6.

Anul trecut, cei de la primarie au cerut administratorului ca, în urma schimbării de proprietar a spațiului, să încheie un nou contract pe 1 an de zile, deși contractul cu RADEF era valabil până în 2020. ”Ne-au promis că după ce trece 1 an, ne vor finanța să renovăm cinematograful și vom încheia un nou contract cu termenii și condițiile modificate. Dar anul acesta, nu au mai dorit să ne finanțeze renovarea și nici să prelungească contractul sau să facem unul nou. Ne-au solicitat, cu mai puțin de 30 de zile până la expirarea contractului, să părăsim locația la data la care expiră contractul. Nu au vrut să ne spună ce vor face cu spațiul, dacă îl vor scoate la licitație sau nu, nici de ce nu vor să ne mai lase pe noi să ne desfășuram activitatea aici”, ne-a declarat Ion Ionescu, administratorul cinematografului.

Investiții de 100.000 de euro

Odată inchisă această afacere, dat fiind faptul că primăria Sector 1 nu despăgubește investițiile de 100.000 de euro făcute de chiriași în cinematograf, aceștia spun că sunt nevoiți să demonteze tot ce le aparține: videoproiector, ecran, scaune, scena, sistemul de sunet, mobilerul, centarala termică și caloriferele. ”Aici nu se va mai putea difuza filme, ceea ce este in contradictoriu cu legea, deoarece legea cinematografiei care a permis trecerea spațiului din proprietatea statului în proprietatea administratiei locale, spune că nu poate fi modificat domeniul de activitate de difuzare de film timp de 15 ani”, mai susține Ionescu.

Chiriașii au cerut un timp rezonabil de câteva săptamâni să-și demonteze echipamentele, dar nu au primit niciun răspuns de la primăria condusă de Dan Tudorache. ”Ne-au promis că ne programează în audiență la primar și când am ajuns acolo, au spus că primarul nu e disponibil iar doamna care se ocupă de problemă ne-a tratat cu multă aroganță și ostilitate. Daca ei iau spațiul de la noi și fac orice altceva aici, e normal și legal ca primaria Sectorului 1 să facă investiții majore într-o locatie din sectorul 6?”, se întreabă Ionescu.

A fost lansată și o petiție pe internet pentru a salva cinematograful Cotroceni, demers care a adunat până acum de 2300 de semături.

Am întrebat Primăria Sector 1 care sunt intențiile sale privind imobilul din Șoseaua Cotroceni nr.9 și dacă va organiza licitație pentru administrarea fostului cinematograf. Redăm mai jos răspunsul primăriei:

”1. Spațiul situat în Șoseaua Cotroceni Nr. 9 se află în administrarea Primăriei Sectorului 1 conform Sentinței civile nr. 1246/15.04.2014 a Curții de Apel București definitivă și irevocabilă și în conformitate cu O.G. 39/2005.

2. Având în vedere că, pentru acest spațiu, contractul de închiriere a ajuns la termen la data de 23.05.2019, s-a procedat la notificarea actualului chiriaș să evacueze și să predea amplasamentul pentru a se putea începe efectuarea lucrărilor de reabilitare, reamenajare, mobilare, dotare și modernizare a acestui spațiu.

3. În anul 2019, au fost prevăzute în bugetul local fonduri pentru realizarea lucrărilor menționate mai sus și pentru redarea spațiului situat în Șoseaua Cotroceni Nr. 9 circuitului public bucureștean.

4. După terminarea lucrărilor de reabilitare, reamenajare și modernizare a spațiului, se va menține funcțiunea de cinematograf.

În legătură cu acest subiect, reprezentanții municipalității de sector ne-au transmis că: ”Primăria Sectorului 1 nu va schimba destinația dată de lege, în acest spațiu urmând să funcționeze un cinematograf modern, care va corespunde cerințelor actuale și care se va adresa tuturor locuitorilor Municipiului București, nu numai celor din Sectorul 1”.

LĂSAȚI UN MESAJ