Povestea unicei biserici ortodoxe din România construită în stil italian: Sfânta Elisabeta din Cotroceni

Sfânta Elisabeta

Știați că în sectorul 5 există singura biserică ortodoxă din România construită în stil italian?! Este vorba de Paraclisul Universitar Sfânta Elisabeta din Cotroceni.

Cunoscută și sub numele „Capela Elisabeta Doamna”, biserica este din 2010 paraclis universitar, iar activitatea părinților bisericii are în vedere în mod special pastorația studenților. Superbul edificiu al Paraclisului Universitar “Sfânta Elisabeta”- Cotroceni face parte din obiectivele pe care Centrul Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache” al sectorului 5 vi le propune măcar spre vizitare, dacă nu și spre rugăciune! Pentru că este un loc încărcat de istorie și de credință!

Deteriorată în trecut de un incendiu puternic și reconstruită prin bunăvoința și a donațiilor credincioșilor Parohiei „Sfântul Vasile” – Cotroceni, capela ortodoxă este unica din România construită în stil italian și, de asemenea, este singura din București cu acest hram.

Istoricul Paraclisului Sfânta Elisabeta

Construcția în formă de pătrat, cu o singură turlă, are elemente ce o aseamănă cu celebra Bazilica Sfântul Petru din Vatican.

Capela a fost construită în incinta unui fost azil de fete, ridicat de soţii Carol și Ana Davila. În 1862, celebrul doctor Carol Davila a înfiinţat pe Dealul Cotrocenilor, în casa soţiei sale Ana Davila, născută Golescu, un mic orfelinat de fete.

La scurt timp de la înfiinţarea orfelinatului, Doamna Elena Cuza a donat 1.000 de galbeni din avutul personal pentru construirea unei clădiri adecvate care să adăpostească elevele-orfane. Acest gest se înscria, în fapt, în cadrul multiplelor acțiuni de edificare a Statului Național Român, cu toate reformele și înființarea instituțiilor cunoscute.

Câteva luni mai târziu, în 18 iulie 1862, la rugămintea ei, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat decretul de înfiinţare a Azilului de copii orfani „Elena Doamna”. Astfel, ia naștere un lăcaș care va deveni foarte cunoscut în epocă și nu numai. De asemenea, începe obiceiul filotimiei, al generozității deschise către oamenii sărmani și nevoile lor.

Apoi, peste câțiva ani, Regina Elisabeta, soția Regelui Carol I,  este cea care, după primele vizite la şcoala orfanelor, a luat iniţiativa ridicării unei capele care lipsea azilului.

Regina Elisabeta a lansat o listă de subscripţii, înscriindu-se în fruntea acesteia cu suma de 12.000 lei, o sumă importantă la acea vreme, şi făcând apel la generozitatea doamnelor românce.

Astfel, în 24 aprilie 1870, de ziua onomastică a Reginei Elisabeta, a fost pusă piatra de temelie a Capelei Elisabeta, în prezenţa Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta, slujba fiind oficiată de marele mitropolit Nifon, un mare cărturar și patriot al României.

Capela Elisabeta Doamna propusă spre demolare, apoi incendiată

În perioada comunismului, capela a fost propusă de Nicolae Ceaușescu pentru a fi demolată, împreună cu toate clădirile din spatele Palatului Cotroceni, dar cel care se ocupa de lucrări a cerut realizarea unui gard provizoriu, pentru a se putea concentra pe proiectarea Casei Poporului. A fost un gest care a salvat valorosul monument istoric și lăcaș de credință

Gardul provizoriu a rămas până în ziua de azi şi astfel a fost salvată nu numai Capela, ci întregul complex de clădiri care cuprinde Căminul Panduri şi Facultatea de Chimie.

Un moment extrem de grav a avut loc în 2003, când, în urma unui incendiu devastator, monumentul istoric a rămas fără valoroasele picturi originale de pe pereţii interiori, fresce și picturi realizate de marele artist Gheorghe Tattarescu. De asemenea, cum spuneam, biserica a rămas și fără acoperiş.

Încă o dată, lăcașul de cult a fost reconstruit prin bunăvoința și donațiile credincioșilor Parohiei „Sfântul Vasile” – Cotroceni. Astfel, după o muncă asiduuă, valorosul și istoricul lăcaș ortodox a fost redeschis, în sfârșit, în 2010.

Hramul sfintei biserici se sărbătorește în fiecare primăvară pe 24 aprilie.

Așadar, iată de ce, mai ales în vremurile acestea de restriște, în care și sufletele oamenilor sunt cuprinse de bolile deznădejdii, Centrul Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache” al sectorului 5, vă invită să vedeți acest sfânt lăcaș istoric.

Viața Sfintei Cuvioase Elisabeta

Sfânta Cuvioasă Elisabeta a fost dăruită de Dumnezeu părinţilor ei, creştini evlavioşi de neam ales din Heracleea Traciei, prin mijlocirea minunată a Sfintei Muceniţe Glicheria.

Din fragedă vârstă, micuța Elisabeta a învăţat pe de rost vieţile Sfinţilor, astfel încât să poată urma totdeauna pilda lor de trăire după poruncile Evangheliei.

Rămânând orfană la vârsta de 12 ani, copila cuprinsă de iubirea pentru Hristos şi-a împărţit averea săracilor, a eliberat slugile şi a intrat, ca monahie, în obştea mănăstirii Sfântul Gheorghe – Dealul Mic, din Constantinopol, unde egumenă era sora tatălui său.

Sfânta Elisabeta vindeca boli incurabile, izgonea demoni şi prorocea cele viitoare. Tot ea l-a înştiinţat pe împăratul Leon I (457- 474) despre înfricoşătorul incendiu care urma să izbucnească în Constantinopol în anul 465. 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.