Pedepse mai dure pentru abuzurile sexuale împotriva minorilor

sursa: Google
sursa: Google

Oana Bîzgan, deputat independent, a depus, la Senat, un proiect de lege care prevede o pedeapsă minimă de 4 ani cu executare pentru cazurile de viol, cazurile de act sexual cu un minor și cele cu un minor cu vârsta de până la 16 ani.

Propunerea prevede o serie de modificări prin care persoanele care săvârșesc abuzuri sexuale împotriva minorilor să nu mai primească circumstanțe atenuante, care duc la cazuri inimaginabile în care infractorii sexuali ajung să realizeze muncă în folosul comunității la centre pentru tineri și copii.

„Abuzurile sexuale asupra minorilor reprezintă o încălcare gravă a drepturilor și libertăților acestora, având consecințe alarmante asupra dezvoltării lor emoționale. Conform Convenției cu privire la drepturile copilului, copiii trebuie să fie protejați de orice formă de violență sau abuz, inclusiv de abuzul sexual. Pe fondul lipsei dovezilor care să ateste constrângerea minorului la întreținerea actului sexual sau imposibilitatea acestuia de a se opune, legea permite ca astfel de infracțiuni să fie încadrate ca act sexual cu minor, nu ca viol. Astfel, în contextul în care ne confruntăm cu o recidivă de 70%, abuzatorii ajung să primească pedepse minime sau cu suspendare, rămânând în libertate, de cele mai multe ori în același domiciliu cu victimele pe care le-au abuzat”, potrivit unui comunicat.

La nivel național, potrivit datelor furnizate de CSM, în ultimii nouă ani au fost înregistrate peste 8.000 de cazuri de viol și aproape 3.000 de cazuri de act sexual cu un minor.

„La nivelul țării noastre, conform datelor înregistrate de Consiliul Superior al Magistraturii, în ultimii 9 ani au fost înregistrate 8.543 de cazuri de viol și 2.927 de cazuri de act sexual cu minor, încadrate atât după Codul Penal cât și după noul Cod Penal. În 2017, din totalul de cazuri de act sexual cu un minor, pe rolul judecătorilor, doar 42,17% cazuri au sfârșit prin condamnări definitive. Dintre acestea, 50% au reprezentat executare cu suspendare și doar 25,77% dintre cazuri s-au finalizat cu executare în detenție. Dintre persoanele condamnate la executare în detenție, aproximativ 88% au primit pedepse mai mici de cinci ani”, a afirmat Oana Bîzgan.

Conform acestei inițiative, pedeapsa minimă pentru cazurile de viol, cazurile agravante de act sexual cu minor și cazurile de act sexual cu un minor cu vârsta de până la 16 ani vor primi pedeapsa minimă de 4 ani, implicit cu executare. De asemenea, astfel de infractori sexuali, dar și cei care săvârșesc fapte precum racolarea minorilor în scopuri sexuale, vor putea fi arestați preventiv încă de la prima abatere, lucru care nu era posibil conform legislației actuale.

Inițiativa legislativă a fost depusă astăzi la Senat, fiind susținută de peste 75 de parlamentari din toate formațiunile politice.

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here