Orașe românești la Săptămâna europeană a mobilității 2015

29 de orașe din România participă la Săptămâna europeană a mobilității (SEM), campanie ce se desfășoară în acest an în perioada 17 – 22 septembrie. Cele mai multe dintre aceste localități au în vedere organizarea de evenimente de-a lungul întregii perioade, punerea în practică a unor măsuri permanente în favoarea mobilității și sensibilizarea cetățenilor prin interzicerea parțială a traficului rutier în „ziua fără mașini”.

saptamana europeana a mobilitatiiiÎn întreaga Uniune Europeană, sunt organizate evenimente tematice în peste 2.000 de orașe, cu rolul de a încuraja găsirea unor soluții inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană, care să contribuie în același timp la atingerea obiectivelor UE în materie de reducere a emisiilor cu efect de seră și combaterea schimbărilor climatice, informează Comisia Europeană.

SEM 2015 pune accentul în mod deosebit pe multimodalitate, care le permite cetățenilor să aleagă, să modifice și să combine modurile de transport.

Oraşele româneşti care şi-au anunţat participarea la acest eveniment sunt următoarele: Aiud, Arad, Babadag, Bistriţa, Bucureşti, Buhuşi, Comăneşti, Costeşti, Curtea de Argeş, Făgăraş, Galaţi, Giurgiu, Isaccea, Moineşti, Bacău, Năsăud, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Reghin, Satu Mare, Şimleu Silvaniei, Slănic Moldova, Slobozia, Odorheiu Secuiesc, Ţăndărei, Timişoara şi Tulcea.

Principalele evenimente

În acest an, unul dintre momentele-cheie ale Săptămânii europene a mobilității va fi „ziua fără mașini”, în care traficul rutier va fi parțial interzis în orașe, fiind permisă numai circulația pietonilor, a bicicliștilor, a mijloacelor de transport public și a vehiculelor nepoluante (mașini electrice). Astfel, partea veche a orașului Stockholm și o mare parte din centrul orașului vor deveni zone pietonale. În întreaga Europă vor avea loc și alte evenimente, care își propun să ilustreze măsuri inovatoare menite să încurajeze mersul pe jos, mersul cu bicicleta și folosirea transportului public. În Tallinn, de exemplu, cetățenii vor beneficia de servicii gratuite de transport public, prezentând permisul de conducere. În orașul portughez Aveiro, inițiativa cetățenească „Ciclaveiro” va organiza o serie de evenimente, printre care o expoziție, un atelier și o vânzare de biciclete de ocazie, pentru a promova mersul cu bicicleta.

Săptămâna europeană a mobilității, lansată în 2002

Săptămâna europeană a mobilității sprijină promovarea politicilor UE în domenii precum transportul, combaterea schimbărilor climatice, eficiența energetică și dezvoltarea urbană sustenabilă. Mesajul său ajunge la aproximativ 170 de milioane de persoane atât din Europa cât și dincolo de granițele acesteia.

SEM a fost lansată în 2002, iar în prezent peste 1.500 de orașe participă la campanie în fiecare an. Ea a avut drept rezultat implementarea a peste opt mii de măsuri permanente, ce vizează în principal infrastructura pentru cicliști și pietoni, îmbunătățirea accesibilității transportului în comun și sensibilizarea cu privire la comportamentul sustenabil în materie de transport.

Campania este sprijinită financiar de către Direcția Generală pentru Mobilitate și Transporturi din cadrul Comisiei Europene.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.