Opoziția n-a mișcat cu talent sau n-a mișcat deloc

Opoziția n-a mișcat cu talent sau n-a mișcat de loc
Foto: Antena 3 Parlamentarii Opoziției nu au votat de fapt moțiune ci pe Viorica Dăncilă pe post de președinte al PSD

Opoziția n-a mișcat cu talent sau n-a mișcat deloc. În urma negocierilor s-a spus că moțiunea va fi votată de 214 – 215 parlamentari dar au fost doar 200 de voturi.

După zile întregi de foșgăieli politice, prima moțiune de cenzură după istoricul vot din 26 mai a fost dezbătută, votată și picată urgent în Parlament. Singura bilă albă pentru Opoziție este că de data aceasta a reușit ca moțiunea aibă mai multe voturi decât semnături. Primadone la alegerile europarlamentare, PNL și USR au dat din nou cu capul de aritmetica parlamentară stabilită în urma alegerilor din 2016, alegeri în care PNL cel puțin a fost corigent.

Opoziția n-a mișcat cu talent sau n-a mișcat deloc. Cei din PNL și Pro România s-au luptat cu ALDE și PSD dar și între ei

Majoritatea asistenței pune eșecul moțiunii în cârca PNL și USR, principalele partide din Opoziție și vedetele votului din 26 mai. Judecată oarecum nedreaptă câtă vreme e făcută la pachet iar PNL chiar a pus osul la treabă, încercând să aducă voturi în plus, pe când USR doar a dat cu gura.

Drept este că ar fi fost de-a dreptul hilar ca USR să încerce să momească pesediști și aldiști, dar asta nu schimbă cu nimic faptul că useriștii nu au făcut altceva decât să semneze textul și să voteze ”pentru” în plen.

Un partid care ar fi vrut dar nu a putut jongla în negocierile premergătoare votării moțiunii este PMP. Formațiunea condusă de Traian Băsescu nu are ”cont” nici la ALDE și nici la PSD, ca urmare a fost nevoită să se mulțumească doar cu susținerea moțiunii și pledoarii publice în favoarea ei.

De la UDMR nimeni nu a avut pretenții. Lumea s-a bucurat că parlamentarii maghiari au spus în sfârșit ”pas” PSD-ului și au fost de acord să semneze și să voteze moțiunea. Ceea ce nu înseamnă că udemeriștii nu-i vor reevalua pe pesediști, după ce se rezolvă de exemplu cazul cimitirului de la Valea Uzului, de exemplu.

Fără USR, PMP și UDMR, piese principale în preludiului moțiunii rămân PNL și Pro România. Ele sunt cele care au pus osul la treabă în negocierile purtate pentru obținerea celor 233 de voturi necesare debarcării PSDăncilă de la Guvern, dar acestă tovărășie ad hoc s-a destrămat după vot. Acum, ambele partide dau de înțeles că lucrurile ar fi putut sta mai bine dacă celălalt și-ar fi făcut treaba mai eficient.

În realitate, marea problemă este că nici Pro România și nici PNL nu și-au putut atinge țintele. Nu au reușit să-i seducă pe politicienii de la PSD și ALDE, care odată arși la alegerile europarlamentare suflă acum și-n iaurt neștiind cât se vor mai putea dedulci cu puterea.

Conform unor surse liberale, peneliștii au făcut tot ce au putut, inclusiv au lăsat-o mai moale cu Orban – premier. Spun chiar că au ajuns la înțelegere cu 10 – 12 parlamentari din ALDE, dar finalul apoteotic a fost ratat la mustață din cauza celor din Pro România. Din cauza lui Victor Ponta mai exact, căruia liberalii îi reproșează că nu a adus la Pro România cei 20 de parlamentari pesediști promiși ca ”zestre” pentru moțiune. Văzând că efectivele Pro România s-au mărit doar cu trei bucăți, cei din ALDE s-au răzgândit și ei: ”Au realizat că moțiunea nu mai trece”.

Liberalii mai spun și că Victor Ponta a cerut explicit funcția de premier în guvernul post-PSD, dar nu pentru el ci pentru Sorin Câmpeanu. ”Ni s-a părut mult dar am convenit ca problema să fie soluționată de Klaus Iohannis, după ce trece moțiunea”, explică peneliștii că nu s-au pus de-a curmezișul nici la această solicitare. Aceleași surse povestesc și că Victor Ponta își dorea pentru el funcția de președinte al Camerei Deputaților – o cerere rezonabilă doar dacă Pro România și-ar fi mărit cu adevărat efectivele cu aproximativ 20 de ex-pesediști, după cum consideră peneliștii.

Oamenii lui Ponta au promis mai mult decât au făcut

Faptele povestite de liberali sunt confirmate din zona Pro România, dar de aici ulciorul se vede plin. Se confirmă de exemplu că Ponta a negociat scaunul de premier pentru Câmpeanu, dar nu se intră în amănunte în ceea ce privește numărul de parlamentari pesediști pescuiți. Cel mai tare se apasă pe faptul că parlamentarii Pro România au votat cu toții cu bilele la vedere tocmai ca să nu elimine orice posibilă speculație iar concluzia vine de la sine: Pro România și-a făcut pe deplin datoria și nu e vina ei dacă moțiunea ”cu cele mai mari șanse” s-a dus și ea pe apa sâmbetei.

La fel de adevărat este că Pro România și Victor Ponta nu au motive reale să regrete decesul moțiunii de cenzură. Motivul: Viorica Dăncilă poate fi considerată din acest moment președintele PSD iar Ponta se așteaptă la o recoltă pesedistă cu adevărat bogată în toamnă, după ce social-democrații realizează că Dăncilă îi poate băga oriunde dar nu în viitorul Parlament și nu în viitoarea guvernare.

În plus, să nu uităm că ultimul scenariu vehiculat în culisele politice prevedea clar că această moțiune nu are șanse din moment ce dead line-ul Guvernului Dăncilă este fixat în septembrie. Iar conform votului dat marți, scenariștii din respectiva zonă sunt în termen.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.