Mircea Geoană, mesaj la NATO: Mi-am adus aminte de România!

Mircea Geoană, Secretar General adjunct al NATO, a semnalat printr-un mesaj momentul semnării Protocoalelor de aderare la Alianță de către Finlanda și Suedia.

„Zi istorică la NATO! Cei 30 de aliați au semnat Protocoalele de Aderare ale Finlandei și Suediei la cea mai puternică Alianță a planetei.

Și vom fi și mai puternici, primind în familia noastră două națiuni democratice și performante, contribuind din prima zi la securitatea spațiului euroatlantic.

CITEŞTE ŞI:  Geoană anticipează un război de lungă durată în Ucraina: Va trebui să fim cu toţii pregătiţi, vor fi şi momente legate de preţuri la energie, de inflaţie

Văzându-i de cei doi miniștri de Externe ai noilor noștri aliați, mi-am adus aminte cu emoție de momentul în care România, alături de alte șase națiuni, adera la NATO, în 2004.

Bun venit! Ușile NATO rămân deschise!”, a scris Geoană pe contul său de Facebook.

Zi istorică pentru NATO

„Este o zi istorică pentru NATO, Suedia, Finlanda și securitatea euro-atlantică. Finlanda și Suedia vor avea o contribuție puternică și extrem de importantă la NATO. Forțele lor se antrenează în permanență și au participat la exerciții comune cu membrii NATO în ultimii ani.Împărtășim aceleași valori și ne confruntăm cu aceleași provocări în Marea Baltică și nu numai.

Invazia brutală a Rusiei în Ucraina a zguduit securitatea europeană și este foarte important să rămânem uniți în acest moment periculos al istoriei noastre. Securitatea Finlandei și Suediei este importantă pentru NATO, inclusiv pe parcursul perioadei de ratificare. NATO a intensificat prezența în regiune și vom crește numărul de exerciții comune.

Le recomand tuturor aliaților să demareze procedurile pentru o aderare rapidă a Finlandei și Suediei. Finlanda și Suedia au momentan statutul de țări invitate. Abia aștept să văd încă două state arborate pe sediul NATO”, a declarat Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, cu ocazia semnării documentelor de aderare.

Odată semnate, Protocoalele vor trebui ratificate la nivel național de cei 30 de membri actuali.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.