Mihai Necolaiciuc, fostul tartor de la CFR, pus sub control judiciar

Mihai Necolaiciuc

Magistraţii de la Judecătoria Sectorului 1 au admis cererea DNA privind luarea măsurii controlului judiciar faţă de fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc, după ce acesta a fost eliberat condiţionat.

Mihai Necolaiciuc
Mihai Necolaiciuc

Printre condiţiile impuse lui Necolaiciuc se află şi interdicţia de a părăsi teritoriul României, fără acordul judecătorilor, precum şi obligaţia de a se prezenta la Poliţie, conform unui program de supraveghere. Decizia nu este definitivă, iar Mihai Necolaiciuc poate face contestaţie.  În cererea DNA se arată că, pe 2 iunie 2015, Mihai Necolaiciuc a fost condamnat la 10 ani închisoare într-un dosar de abuz în serviciu, însă decizia nu este definitivă, iar el nu are impusă nicio măsură preventivă.

Fugar în SUA

Potrivit DNA, atât în cursul urmăririi penale, cât şi în cursul cercetării judecătoreşti, faţă de Necolaiciuc s-a dispus măsura arestării preventive în lipsă, după ce acesta a fugit în SUA.  De asemenea, instanţele au emis mandate de arestare naţională, europeană, respectiv mandat de urmărire internaţională.

După ce Mihai Necolaiciuc a fost extrădat în România, Judecătoria Sectorului 1 a menţinut controlul judiciar faţă de acesta la fiecare termen, însă, la data de 7 aprilie 2015, Tribunalul Bucureşti a dispus revocarea acestei măsuri, având în vedere ca el se afla în penitenciar, unde executa o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni primită în alt dosar.

L-au lăsat liber

„La adoptarea acestei soluţii, instanţa a avut în vedere, în exclusivitate, împrejurarea că inculpatul este arestat în altă cauză şi că această măsură asigură pe deplin atât buna desfăşurare a procesului penal în cauza de faţă şi, totodată, împiedică o sustragere a inculpatului de la judecată şi, în plus, previne săvârşirea unei alte infracţiuni. Astfel, măsura controlului judiciar apare ca inutilă atât timp cât inculpatul se afla sub o supraveghere strictă şi permanentă a agenţilor de penitenciar, supraveghere care este superioară oricărei alte supravegheri a organelor de poliţie care ar fi executată cât timp inculpatul s-ar afla în stare de libertate. Pe de altă parte, mai reţine instanţa care a dispus revocarea controlului judiciar, măsura nici nu poate fi executată, iar obligaţiile impuse nici nu ar putea fi îndeplinite de către inculpat, atât timp cât acesta se afla deja într-o supraveghere strictă şi permanentă”, se arată în cererea procurorilor.

DNA consideră că, în condiţiile în care Necolaiciuc a fost eliberat condiţionat pe 17 iulie, se impune luarea faţă de acesta a măsurii controlului judiciar, întrucât judecarea apelului în dosarul în care a primit 10 ani închisoare nu se va putea realiza în mod eficient.

A doua condamnare

Pe 3 iunie, fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 1 la zece ani închisoare pentru abuz în serviciu şi utilizare a creditelor în alte scopuri, care au produs un prejudiciu de peste 18 milioane euro. Decizia nu este definitivă şi a fost atacată cu apel de DNA.
El mai are la activ o condamnare definitivă de 4 ani şi şase luni închisoare, dată în octombrie 2014 de Curtea de Apel Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice.
În acest al doilea dosar, Necolaiciuc a fost eliberat condiţionat pe 17 iulie, după nouă luni de detenţie, deoarece din pedeapsă i s-a scăzut perioada petrecută în arest preventiv, respectiv iunie 2009 – octombrie 2011

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here