Maria Schutz, fosta speranță a femeilor social democrate din Dolj, condamnată la 10 ani închisoare

Judecătorii Curţii de Apel Oradea (CAO) s-au pronunţat în cazul Mariei Schutz, fost manager al societăţilor Orser Oradea şi Sere Codlea, dispunând condamnarea acesteia la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul în care procurorii DNA au trimis-o în judecată pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi bancrută frauduloasă, în formă continuată.

maria-schutz-300x184Potrivit purtătorului de cuvânt al CAO, Claudia Rus, judecătorii Curţii de Apel Oradea au menţinut pedepsele date de judecătorii Tribunalului Bihor în 7 august a.c., dar şi la plata majorărilor şi penalităţilor de întârziere aferente debitului principal. ”Apelurile declarate de inculpat şi de părţile responsabile civilmente împotriva aceleaşi sentinţe au fost respinse ca nefondate menţinându-se condamnarea inculpatei Schutz Maria la pedeapsa de zece ani închisoare. Alături de Schutz, au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare cu executare Corneliu Popa, fost director general al Agenţiei Domeniilor Statului, şi Mihai Ciobanu, fost director al Direcţiei Urmărire Contracte din cadrul ADS. Sentinţa este definitivă. În cazul lui Ion Dascălu, asociat la SC Sere Codlea SA, s-a încetat procesul penal, pentru prescripţia faptelor,” a precizat Claudia Rus pentru Agerpres.

Despăgubiri suplimentare

Sentinţa Tribunalului Bihor, păstrată de CAO, cu majorări, arată că instanţa i-a obligat pe Popa, Ciobanu şi Schutz, în solidar cu Societatea Agricolă Worldser Ţuglui şi Asociaţia Agricolă AGRO 2001 Ţuglui, la plata sumei de 3.100.882 dolari către Agenţia Domeniilor Statului, cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând valoarea investiţiilor nerealizate, respectiv 6.667.069 lei şi 1.332.760 euro, care reprezintă rate, dobânzi şi penalităţi.

De asemenea, Maria Schutz a mai fost condamnată, în solidar cu Societatea Agricolă Worldser Ţuglui, la plata sumei de 14.803.588 lei în favoarea ANAF – Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor cu titlu de despăgubiri civile şi la plata sumei de 3.457.510 lei în favoarea părţii civile SC Electrocentrale SA Oradea, furnizorul local de energie termică, cu titlu de despăgubiri civile.

Prima sentință

Iniţial, Schutz a fost condamnată, în 2013, la 12 ani de închisoare iar ceilalţi la o pedeapsă de 10 ani închisoare. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Oradea care, din cauza unor vicii de procedură, l-a trimis din nou la Tribunalul Bihor. În vara acestui an, 2015, Tribunalul Bihor a condamnat-o pe Maria Scutz la 10 ani de închisoare şi la câte şase ani pe ceilalţi inculpaţi, decizia fiind atacată la Curtea de Apel. CAO s-a pronunţat luni seara, decizia fiind definitivă, astfel că fostul manager al Orser va ajunge după gratii.

Maria Schutz a fost trimisă în judecată, în decembrie 2007, de către DNA pentru trei infracţiuni de înşelăciune având consecinţe deosebit de grave şi două infracţiuni de bancrută frauduloasă, în formă continuată, alături de ea fiind inculpaţi şi Corneliu Popa, fost director general al Agenţiei Domeniilor Statului, Mihai Ciobanu, fost director al Direcţiei Urmărire Contracte din cadrul ADS, şi Ion Dascălu, asociat la SC Sere Codlea SA.

Concesiune ilegală

Potrivit comunicatului transmis de procurori în 18 decembrie 2007, Maria Schutz, Corneliu Popa, Mihai Ciobanu şi Ion Dascălu au provocat un prejudiciu de peste cinci milioane de euro ADS şi Direcţiei pentru Agricultură Braşov prin fraudele comise cu ocazia privatizării şi post-privatizării societăţilor Orser SA Oradea şi Sere Codlea SA.

Din anchetă a reieşit că, în octombrie 2002, ADS, reprezentată de directorul general şi preşedinte al consiliului de administraţie Corneliu Popa, a încheiat un contract de vânzare-cumpărare de acţiuni aparţinând SC Orser SA Oradea şi de concesiune a 104 hectare de teren, cu societatea agricolă Worldser Ţuglui, din judeţul Dolj, reprezentată de Maria Schutz. Contractul a fost încheiat în urma unei licitaţii câştigate de firma doljeană care, deşi oferise un preţ pe acţiuni mai mic decât cel al contra-ofertantului, şi-a asumat obligaţia de a realiza un program de investiţii din surse proprii de peste două milioane de dolari în doi ani. Ulterior, deşi nu fuseseră realizate obligaţiile investiţionale asumate prin contract, directorul general al ADS, sprijinit de fostul director al Direcţiei Urmărire Contracte, a încheiat un act adiţional, fără aprobarea Consiliului de Administraţie, prin care a prelungit la cinci ani termenul de realizare a investiţiei.

„În perioada derulării contractului, inculpata Schutz Maria a prezentat date nereale care atestau realizarea investiţiilor asumate. În realitate, majoritatea activelor Orser SA Oradea au fost înstrăinate către SC Gini Transcom SRL Craiova, una din societăţile controlate de Schutz Maria. Înstrăinarea a fost posibilă deoarece inculpata a creat aparenţa unor datorii ale Orser SA către firma respectivă, în condiţiile în care existau datorii reale către alţi creditori”, se specifica în comunicatul DNA.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.