Marea Britanie, Ultima Zi în Uniunea Europeană

După 47 de ani de parteneriat, vineri, 31 ianuarie, Marea Britanie se desparte de Uniunea Europeană. Pe 29 ianuarie, cei 73 de europarlamentari englezi și-au luat adio de la colegii lor. S-a votat pentru Brexit: 621 de voturi pentru și 49 împotriva părăsirii blocului comunitar.

Marea Britanie, membră a comunităţii europene din ianuarie 1973, se va retrage oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, la ora locală 23:00 (1 februarie, 01:00, ora României, n. red.). Va urma o perioadă de tranziţie, până pe 31 decembrie 2020, în care Marea Britanie va continua să aplice reglementările europene.

Ce urmeaza după data de 31 ianuarie

Aproximativ 2,9 milioane de cetăţeni din UE trăiesc în prezent în Regatul Unit, ceea ce înseamnă 4,6% din populaţia țării.

Conform actualului acord, după ieșirea Marii Britanii din UE va urma o perioadă de tranziție care se va finaliza în data de 31 decembrie 2020.

În perioada de tranziție, Marea Britanie își va păstra toate beneficiile apartenenței la UE, precum piața unică și uniunea vamală, dar își va pierde pozițiile deținute în instituțiile europene și în procesele decizionale europene.

În această perioadă, oficialii britanici și europeni vor începe să negocieze viitoarele relații politice, economice și sociale, cel mai important fiind acordul comercial ce va fi încheiat de Blocul comunitar ca întreg și Marea Britanie.

Cetățenii români care trăiesc în Marea Britanie pot aplica până în iunie 2021 pentru procedura de statut de rezident, care le permită să rămână în țară după ieșirea acesteia din Uniunea Europeană. Procedura este deschisă celor care locuiesc în Marea Britanie de cel puțin cinci ani.

Fostul primar al Londrei Boris Johnson despre Brexit: nu voi plăti factura către UE

Cei care nu locuiesc de atâția ani în Marea Britanie pot aplica pentru statutul provizoriu de rezident, care le permite să locuiască și să lucreze în țară pe o perioadă de până la cinci ani. Pentru a fi eligibil, cetățenii trebuie să ajungă în Marea Britanie până la sfârșitul perioadei de tranziție, care se va încheie în decembrie 2020. Începând din 2021, românii care vin în Marea Britanie ar putea avea nevoie de vize și permis de muncă.

Uniunea Europeană este a treia mare putere economică mondială, după Statele Unite și China

Odată cu plecarea Marii Britanii, populația totală a Uniunii Europene va fi de aproximativ 446 de milioane de locuitori și teritoriul Blocului comunitar va scădea cu 5,5%.

Cetățenii Regatului Unit au decis părăsirea Uniunii Europene printr-un referendum consultativ care a avut loc în data de 23 iunie 2016. Rezultatul referendumului a fost unul foarte strâns, Brexitul fiind decis la o diferență de doar 3,8 procente (51,9% au votat pentru părăsirea UE și 48,1% pentru continuarea progresului european).

17,4 milioane de britanici au dorit să părăsească Blocul comunitar în anul 2016, dar diferența de voturi a fost doar de puțin peste 1,2 milioane în favoarea unui Brexit.

De asemenea, conform rezultatului referendumului, Brexitul a fost decizia majoritară a cetățenilor din Marea Britanie, irlandezii și scoțienii dorind să păstreze apartenența la Uniunea Europeană.

BREXIT: Un milion de europeni, inclusiv români, au primit drept de rezidenţă în Marea Britanie

Brexit-ul pe înţelesul tuturor: ce este şi cum ne afectează

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.