Județul Arad va exporta apă potabilă în Ungaria printr-o conductă de 33 de kilometri

extinderea reţelelor de alimentare cu apă

Autoritățile județului Arad derulează un proiect de construire a unei conducte de 33 de kilometri între Arad și Bekes (Ungaria), prin care va fi exportată apă potabilă în țara vecină. Investiția, în valoare de zece milioane de euro, este suportată de partea ungară.

conducta- apaConstrucția, pentru care au fost obținute toate autorizațiile și avizele necesare, va începe în luna iulie, în baza unui parteneriat semnat încă din 2011, informează Mediafax.

”Pentru această lucrare, constructorul are la dispoziţie un an, data preconizată pentru finalizare fiind 30 iunie 2016. După această dată, şi după execuţia probelor, livrarea de apă către Ungaria se va face la preţul ce urmează a fi stabilit conform unei formule de calcul şi care va fi actualizat în momentul începerii livrării. Se vor livra, în medie, 22.000 mc/zi, dar maximum 30.000 mc/zi”, au declarat reprezentanții Companiei de Apă Arad.

Proiectul a fost anunțat de conducerea Consiliului Județean Arad, care controlează Compania de Apă, încă din 2011, iar construirea efectivă a conductei trebuia să înceapă în 2012. Autoritățile spun însă că anumite studii necesare au durat mai mult de cât se estimase.

„S-a urmărit să se îndeplinească toate solicitările venite din partea autorităţilor competente, vizând studiile din care să reiasă faptul că această exploatare suplimentară nu va afecta în niciun fel alimentarea cu apă potabilă a locuitorilor din judeţul Arad, nici în prezent şi nici în viitor. Aceste studii au fost realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, fiind de lungă durată”, a precizat sursa citată.

Judeţul Arad foloseşte în acest moment 30 la sută din disponibilul de apă potabilă, urmând ca 30 la sută să fie furnizată în Ungaria, iar judeţului Arad să-i rămână o rezervă de 40 la sută, conform normelor de siguranţă impuse de standardele UE.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here