Israelul, prima țară care se va reîntoarce de vineri la starea de urgență

Israelul se va reîntoarce de vineri la starea de urgență, decizie luată de autoritățile de la Ierusalim din cauza creșterii numărului de îmbolnăviri cu COVID-19.

Acestea au atins chiar și pragul de 5.000 de infectări pe zi.

”Sunt foarte aglomerat”

Cu origini românești, Herman Berkovits, medicul oficial premierului israelian Beniamin Netanyah,  unul dintre cei mai importanți pioni politici de pe mapamond, a vorbit pentru Libertatea despre situația pe care Israelul o va traversa iar, la câteva luni distanță de la primul val de coronavirus.



”Sunt foarte aglomerat. Mai am trei pacienți și vă sun”, acesta a fost mesajul pe care medicul Herman Berkovits l-a trimis  când a fost contactat de Libertatea pentru un interviu. O aglomerație, un asalt al pacienților disperați, despre care avea să vorbească în convorbirea telefonică ce a urmat.

Numărul de îmbolnăviri de COVID crește alarmant

În ultima perioadă, specialiștii israelieni din sistemul de sănătate au constatat că numărul de îmbolnăviri de COVID crește alarmant de la o zi la alta. De la 1.200 de cazuri zilnice în iulie, s-a ajuns la o rată de 4.000 . Chiar 5.000 de îmbolnăviri într-un interval de 24 de ore.În total, până acum ,Israelul a raportat aproape 170.000 de îmbolnăviri. Revenirea la starea de urgență a fost, în opinia autorităților de la Ierusalim, singura soluție. Una considerată a fi perfect justificată, de luptă împotriva pandemiei.

O zi, 44.000 de teste, 5.000 de îmbolnăviri

La noi se fac peste 30.000 de teste pe zi. Acum câteva zile, s-au făcut 44.000 de teste. Iar atunci s-a atins un nedorit prag de 5.000 de îmbolnăviri. Este extrem de mult. La jumătatea lunii iulie erau 1.200 de cazuri zilnice și ne făceam griji. acum însă… Chiar dacă nu ne convine că țara se va închide pentru o perioadă, e o măsură obligatorie. Perfect justificată, care va fi aplicată între 18 septembrie și 11 octombrie”, a declarat  Herman Berkovits, medicul lui Beniamin Netanyahu

”O să fie foarte greu, dar e spre binele populației. Unora nu le convine și protestează, dar cine știe ce se poate întâmpla dacă nu închidem total țara”, adaugă Berkovits.

Israelul revine la la starea de urgență

Israelul revine la starea de urgentă. Este prima țară din lume care ia această decizie, coroborat cu numărul mare de îmbolnăviri zilnice, a readus populației o stare de teamă că ar putea fi infectați cu COVID-19. Panica i-a cuprins pe foarte mulți dintre israelieni. Ei au au ”încins” astfel liniile telefonice în consultații de la distanță pe care le cer doctorilor la care sunt arondați.

Oamenii sunt panicați”


”Oamenii sunt panicați. Sună la medic pentru orice. Le plânge copilul, sună. Eu sunt medicul oficial al premierului Netanyahu. Dar am și pacienții mei, de care mă ocup constant. În ultima perioadă, de când numărul cazurilor a crescut alarmant, oamenii ne-au luat cu asalt. Dacă înainte pentru un deranjament stomacal, de exemplu, pentru o tuse ușoară sau pentru un pic de febră se tratau singuri, cu medicamente ușoare recomandate în farmacii, acum lucrurile s-au schimbat complet”, afirmă acesta.

Oamenii sună pentru orice

„Oamenii sună pentru orice. La plânge copilul, sună. Eu le explic, îi consult, îi liniștesc. De la maximum 20 de cazuri pe zi, acum am aproape o sută de consultații telefonice. Prin asta trec toți medicii din Israel. Lumea e panicată din cauza pandemiei. Orice simptom le pare că este de la COVID.

Bebeluș de trei luni, infectat cu COVID-19

Printre pacienții medicului cu origini românești s-a aflat și un bebeluș de numai trei luni. E a fost depistat, ca și mama lui, cu coronavirus. Amândoi au fost direcționați către spital unde sunt primiți nu doar cei care au COVID-19. Spitalele din Israel, extrem de bine dotate, sunt astfel organizate încât cei bolnavi de COVID nu se pot întâlni cu cei care suferă de alte boli. Ei cer ajutor medical, fie în baza unei programări, fie în regim de urgență.

”La noi, pandemia nu a închis spitale pentru cei care suferă de alte afecțiuni”


”La noi, pandemia nu a închis spitale pentru cei care suferă de alte afecțiuni. Pentru cei cu coronavirus sunt secții speciale unde sunt îngrijiți separat. Acum sunt internați aproximativ 500 de infectați cu coronavirus. Dintre care 150 sunt la ventilator. Copiii și tinerii fac forme mai ușoare sau sunt asimptomatici. La cei în vârstă sunt anumite probleme. În rest, medicii operează, tratează orice pacient, indiferent de afecțiune. Pacientul poate fi adus la urgență sau poate veni cu programare”, explică medicul, potrivit libertatea.ro.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.