Inspecția Judiciară face poliția gândirii și cere CSM sa-l sancționeze pe Danileț după critici aduse…CSM

IJ face poliția gândirii și cere CSM sa-l sancționeze pe Danileț după critici aduse CSM

Inspecția Judiciară l-a verificat sub aspect disciplinar pe judecătorul Cristi Danileț, după ce a dat un interviu, ”în afara programului de serviciu”. În respectiva intervenție, inspectorii ghidați de Lucian Netejoru susțin că Danileț a ofensat alte persoane sau instituții. Care sunt acestea? Consiliul Superior al Magistraturii condus de Lia Savonea, Tudorel Toader, fostul ministru al justiției și Curtea Constituțională.

Potrivit IJ, inspectorii au exercitat acţiunea disciplinară faţă de Cristi Danileţ – judecător la Tribunalul Cluj pentru manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în afara exercitării atribuţiilor de serviciu. ”S-a reţinut că judecătorul, în afara programului de serviciu, a acordat un interviu în cadrul căruia a formulat afirmaţii de natură să ofenseze alte persoane sau instituţi, cu implicaţii politice, sau care afectează imparţialitatea autorităţii judecătoreşti”.

Anomalie a regulamentului

Acţiunea a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a CSM care va decide cu privire la angajarea răspunderii. Adică, tocmai judecătorii din CSM criticați de Danileț trebuie să stabilească dacă acesta a dezonorat profesia de judecător. Care sunt afirmațiile din interviu incriminate de IJ: „Un CSM străin de sistemul pe care trebuia să-l apere”, „comunicatele ilare ale Consiliul Superior al Magistraturii”, „un ministru al Justiţiei care susţine politicile mai degrabă antijustiţie”, „o anomalie de la CCR”, „un fel de mutaţie în activitatea Curţii Constituţionale”, „unii decidenţi din România au carenţe în ceea ce priveşte dreptul internaţional”.

O altă afirmație considerată abatere disciplinară de inspectorii judiciari a fost „să găsim soluţii de presiune externă asupra autorităţilor politice responsabile pentru ca justiţia să fie lăsată în afara intereselor sau bătăliilor politice”; „Ordinea de drept nu poate fi lăsată la mâna decidenţilor politici, atât timp cât deciziile lor sunt arbitrare”; „într-un stat de drept, guvernarea nu se face după cum vor conducătorii, ci potrivit principiului democraţiei constituţionale, în care ceea ce se urmăreşte este interesul public, nu interesul unui grup sau al unui partid”.

Îndemn la acțiune

Un fragment din interviu care a fost ”taxat” de inspecția judiciară face referire la îndemnul lui Danileț de a iniția un soi de grevă judecătorească pentru a opri asaltul politicienilor asupra justiției. „Mai suntem câţiva magistraţi care ne întâlnim oficial dar şi neoficial, cu reprezentanţi ai UE sau ai ambasadelor străine, cărora le spunem situaţia din România”; „după părerea mea, soluţia ar fi una singură: blocarea activităţii în instanţe şi parchete, timp de o lună, exact cum s-a întâmplat în 2009, şi atenţionarea întregii Europe că ceea ce se întâmplă în România este inadmisibil: justiţia este îngenunchiată, iar infractorii victimizaţi”; dacă ar fi să iau eu decizii, dacă aş fi un lider de asociaţie, asta aş face: aş cere colegilor judecători „Pixul jos!”; „o anomalie de la CCR, identică cu cea din instanţele ordinare: întâi se dă soluţia, după care mai apoi ea se motivează, contrar practicilor europene, unde hotărârea se publică odată, în întregime”.

Hărțuire programată

Nu e prima dată când Inspecția Judiciară îl verifică pe judecătorul Cristi Danileț, un critic constant al politicienilor care atacă sistemul judiciar. În mai 2019, a fost sancţionat de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM, cu reducerea indemnizaţiei cu 5% pentru o perioadă de două luni. Sancţiunea a fost adoptată pentru „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”.

Inspectorii judiciari au reținut că Danileț a sugerat pe pagina sa de Facebook că ieşirea Armatei în stradă pentru a păzi democraţia este o soluţie constituţională, în contextul atacurilor la adresa instituţiilor de forţă ale statului şi al preluării controlului politic asupra acestora.
Danileț a contestat în instanță hotărîrea secției pentru judecători a CSM, urmând ca înalta curte să se pronunțe în acest caz.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.