Incursiune în istoria Sectorului 5. Înfruntarea finală dintre bandele lui Balaurul și Hitler

Unul dintre celebrii locuitori ai Sectorului 5, Mihail Sebastian scria în „Jurnal, 1935-1944: Anii fasciști”, despre atmosfera din Bucureștiul ocupat de Armata Roșie: „Sălbăticie, teamă, neîncredere. Soldații ruși violează femeile (după cum îmi povestea Dina Cocea ieri). Soldații opresc mașinile, scot afară șoferul și pasagerii, se urcă la volan și demarează. Magazine jefuite. În după-amiaza aceasta, la Zaharia, trei dintre ei au spart magazinul și au furat ceasuri. (Ceasurile sunt jucăriile pe care le plac cel mai mult.)”.

Violurile, jafurile și crimele săvârșite de ocupanții sovietici i-au inspirat pe bandiții autohtoni. Bucureștiul era scena unor crime făptuite cu arme deținute de Armata Roșie de ocupație.

Mii de pușcăriași fuseseră grațiați în 1944, iar arme sovietice se găseau din belșug, așa că în cartierele mărginașe ale Capitalei, în special în Ferentari, se înmulțiseră bandele care acționau după modelul celor mafiote de peste Atlantic.

Citește și La pas prin Sectorul 5. Povestea cartierului Ferentari

Crimele, jafurile, tâlhăriile și spargerile deveniseră normalitate. Sărăcia generalizată și raționalizarea bunurilor de primă necesitate, făcuseră depozitele de alimente, alcool, tutun, îmbrăcăminte ori medicamente ținta preferată a bandiților.

Cetățeanul și Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” al Sectorului 5 vă propun o incursiune în istoria acestor locuri.

Gică Cioc versus Sandu Moise

În 1944-1945, una dintre cele mai puternice și sângeroase bande bucureștene era cea din Ferentari condusă Gică Cioc, zis Balaurul, care comitea crime în serie folosind pistoale automate rusești.

În vara lui 1945 au fost ciuruiți pe străzi zece infractori, binecunoscuți vestitului comisar Eugen Alimănescu, care a aflat că asasinatele nu fuseseră comise de soldați sovietici, ci erau urmare a războiului dintre bandele lui Gică Cioc, zis Balaurul, și Sandu Moise, poreclit Hitler după mustața ce o avea sub nas.

Alimănescu avea deja dovezi despre cinci crime săvârșite de Cioc personal.

Gică Cioc

Balaurul și Hitler fuseseră tovarăși de fărădelegi, dar tovărășia se transformase în ură de moarte după ce ultimul îi suflase iubita, pe frumoasa țigancă Esmeralda din Ferentari, primului.

În ultima zi a anului 1945, comisarul Alimanescu a aflat de la un informator că Hitler va petrece Anul Nou în restaurantul „La colonelul” de pe Calea Călărașilor, alături de Esmeralda și membrii bandei sale.

Alimănescu conducea Brigada „Fulger”, un grup operativ compus din 22 de tineri agenți selectați chiar de el și pregătiți să intervină în cele mai periculoase situații.

Într-o vreme în care justiția se dovedea neputincioasă, oamenii lui Alimănescu au adoptat adeseori „soluția finală”: lichidarea fizică a celor mai periculoși bandiți ai vremii.

Noaptea de Revelion

Comisarul Alimănescu și brigada sa s-au pus, în noaptea de Revelion,  la pândă în jurul cârciumii „La colonelul”.

Strategia polițiștilor era să aștepte ca mafioții să se îmbete și apoi să dea buzna peste ei.

Însă și Ghiță Cioc avea același plan, numai că a fost mai iute.

Când Alimănescu și ai lui au năvălit în cârciumă, au găsit o baltă de sânge, toți membrii bandelor în frunte cu Hitler, Balaurul și Esmeralda fiind morți. Se măcelăriseră între ei.

Ferentari și Sectorul 5

Acum, cartierul Ferentari se află pe teritoriul Sectorului 5 al Municipiului București. Din 1929, când s-a realizat prima zonare a capitalei în patru sectoare, până în 1948 cartierul Ferentari a făcut parte atât din Sectorul III (albastru) cât și din comuna suburbană Șerban Vodă.

Prima modficare a organizării din 1929 a fost realizată în 1948, Capitala fiind reorganizată în „regiuni” urbane și suburbane. Acestea se suprapuneau aproximativ fostelor sectoare, în cadrul lor fiind delimitate 38 circumscripții. În acel moment parte din cartierul Ferentari aparținea raionului suburban Șerban Vodă, parte raionului urban III (albastru).

Prin organizarea administrativ-teritorială din 1950, Capitala a fost împărțită în opt raioane cu sensul de sectoare delimitate pe principiul sectoarelor de cerc cu vârful în zona centrală și baza în cartierele periferice.

Cartierul Ferentari a fost inclus în totalitate în Raionul V.I. Lenin. Această organizare a fost menținută până în 1968 când cele opt raioane au fost înlocuite cu opt sectoare administrative delimitate după aceleași principii.

Cartierul Ferentari se va afla începând din acest an în sectorul 5 chiar și după 1979 când a avut loc o nouă reorganizare administrativ-teritorială ce a însemnat în principal reducerea numărului de sectoare de la opt la șase.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.