Guvernul va da miercuri mai mulţi bani pentru exproprierile rămase din proiectul autostrăzii Timişoara – Lugoj

Robert Negoiță mitraliază Guvernul PSD
Foto: Digi24

Guvernul va adopta, miercuri, un proiect de hotărâre care priveşte suplimentarea sumei folosite pentru exproprierea imobilelor care au mai rămas la lucrările autostrăzii Timişoara-Lugoj. Pe ordinea de zi se mai află şi un memorandum pentru susţinerea financiară a construcţiei azilelor de bătrâni.

Executivul va adopta, miercuri, în şedinţă de Guvern, un proiect de hotărâre care priveşte declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor care au rămas de expropriat de pe autostrada Timişoara-Lugoj. Guvernul vrea alocarea sumei de 21.810 lei pentru aceste terenuri.

”Se aprobă suplimentarea pe anul 2019 a sumei prevăzute ca justă despăgubire aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.230/2010 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată rămase de expropriat, situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică «Autostrada Timişoara Lugoj», cu suma totală de 21,81 mii lei, care se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în conformitate cu Legea bugetului de stat pe anul 2019, nr. 50/2019, la capitolul 84.01 «Transporturi», titlul 58 «Proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (POIM), articolul 58.03 Programe din Fondul de Coeziune (FC) – Cheltuieli Neeligibile”, arată proiectul de Hotărâre.

De asemenea, Guvernul va aproba un memorandum ce vizează susţinerea financiară a investiţiilor private în construcţia, înfiinţarea, amenajarea şi dotarea azilelor pentru persoanele vârstnice.

”Schema are ca scop încurajarea construcţiei de centre private rezidenţiale, dezvoltarea de servicii de îngrijire necesare persoanelor vârstnice dependente cu standarde adecvate de locuire şi îngrijire, prin susţinerea financiară a cheltuielilor eligibile privind construcţia/reabilitarea şi înfiinţarea, amenajarea şi dotarea de rezidenţe pentru persoanele vârstnice”, se arată în memorandum.

Susţinerea financiară constă într-un ajutor nerambursabil de până la 100% în cheltuielile eligibile, de până la maxim 500.000 euro, pentru construcţia/ reabilitarea şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea de rezidenţe pentru persoanele vârstnice, plătit la terminarea lucrărilor şi obţinerea autorizaţiei de funcţionare provizorie de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, diferenţiat în funcţie de localizarea rezidenţei, după cum urmează: până la 50% dacă rezidenţa se afla într-o localitate din primele 10 judeţe după nivelul de dezvoltare regională; până la 75% dacă rezidenţa se afla într-o localitate din următoarele 10 judeţe după nivelul de dezvoltare regională; până la 100% dacă rezidenţa se afla într-o localitate din ultimele 20 de judeţe după nivelul de dezvoltare regională.

Potrivit memorandumului, schema de ajutor de minimis are caracter multianual şi se derulează până la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire în raport cu reglementările europene.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.