Galaţi: Roșii și castraveți puțini și scumpi de Paște

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Deși este primăvară, din cauza frigului legumicultorii din Matca, județul Galaţi, fac și acum focul în solarii. Ca să vândă legumele la piață, fermierii aprind noapte de noapte sobele în solariile de castraveți, vinete, ardei și roșii. 

Și unii pomi fructiferi au suferit din cauza vremii

Cireșii ar fi trebuit să facă fructe luna următoare. Dar nici măcar nu au înflorit în unele zone. Potrivit cercetătorilor, aceste oscilații bruște de tempertură vor afecta și calitatea produselor agricole.

„Am cheltuială pe foc de 200 de milioane de lei vechi”

„La acest moment planta de ardei trebuia să fie cam atât de inaltuţă. Cam 50 de cm și cu fructul cât păhărutul. Dar la fructificare, deci datorită temperaturii este mult mai mică”, a declarat Ionel Ciocan, legumicultor din Matca, județul Galați.

Fermierii spun că legumele sunt mult întârziate din cauza oscilațiilor de temperatură, costurile cu asigurarea căldurii în solarii fiind mari.

„Am cheltuială pe foc de 200 de milioane de lei vechi și o întârziere în producție”, spune Ionel Ciocan.

Probleme la recolta de roșii

„La piață, de obicei, la perioada asta, erau cornișonul, castraveții cornișon. De care știe toată lumea. Nu e producția care ar fi trebuit să fie la ora actuală. Sunt cumpărători, într-adevăr, cerință este pe piață. Dar nu este cantitate, din cauza temperaturilor foarte mici. Și oamenii se chinuie cu sobe, cu rumeguș, cu lemne, cu ce găsesc”, spune primarul din Matca, Gheorghe Marin.

Din aceste motive, roşiile timpurii vor fi puține și scumpe în acest an. Din cauza temperaturilor mici pentru această perioadă , recolta de roșii va fi întârziată cu minim 3 săptămâni. Ceea ce  înseamnă, că, de Paște, în piețe, vor fi mult mai puține roșii românești față de anul trecut.

Pomii sunt afectați. „Cireșul e compromis anul acesta”

La fructe, aceeași problemă. Alexandru Balint administrează peste 50 de hectare de livadă în satul Berchez, din județul Maramureș. Are meri, pruni, piersici, nectarini și cireși, potrivit digi24.ro.

„Eu cred că toți pomii sunt afectați și încă suntem la sfârșitul lui aprilie. Iar am avut numai 2-3 zile cu căldură până acuma. Nu vedeți piersicii? Au înflorit și azi ninge! În schimb, la meri nu a apărut încă butonul roz. Trebuie să mai așteptăm să vedem dacă au fost afectați sau nu au fost afectați ”, explică pomicultorul.

„Cireșul e compromis anul acesta”, adaugă Alexandru Balint.

Vom avea struguri

Specialiștii speră la o producție bogată de struguri, comparativ cu ceea ce se întâmplă, de exemplu, în Franța.
„Aceste variații de temperatură nu au afectat cultura viței-de-vie. Încă este în perioada de repaus. Acum încep să se umfle mugurii viței-de-vie”, spune Alina Donici, director de cercetare la stațiunea viniviticolă Pietroasa.

„Aceste variații de temperatură  nu au afectat cultura viței-de-vie. Încă este în perioada de repaus. Acum încep să se umfle mugurii viței-de-vie”, spune Alina Donici, director de cercetare la stațiunea viniviticolă Pietroasa.

Produsele vor avea o calitate mai proastă

Cercetătorii avertizează și ei. Schimbările bruște de temperatură nu afectează doar cantitatea produselor obținute, dar și calitatea lor.

„Acum e greu să cuantificăm pierderile. Dar vom vedea în vară. Cu siguranță vor fi pierderi mari de producție. Iar ceea ce este important, vom avea și pierderi în ceea ce privește calitatea. Deci și calitatea va avea de suferit. Fie că vorbim de speciile legumicole de câmp, care deja acum erau în faza de boboc. Ne gândim la varza de sămânță și celelalte specii”, spune Costel Vânătoru, cercetător.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here